Актуально зараз

-Реклама-spot_img

У Франківську чоловік жінки, яка померла на операційному столі, судиться із лікарнею

-Реклама-spot_img
spot_img
Вчора, 25 березня, в Івано-Франківську відбулось судове засідання у справі Івано-Франківського обласного перинатального центру (далі – ОПЦ).
У Франківську чоловік жінки, яка померла на операційному столі, судиться із лікарнею
Нагадаємо, 27-річна Тетяна Гезей померла просто під час операції. Третя вагітність виявилася патологічною – плід завмер. І жінку поклали до ОПЦ для чищення. Родичі вважають, що у трагедії винні медики. Ті ж запевняють – робили все, що могли.
Вперше справу суд почав розглядати у 2017 році, проте тоді у судді закінчилися повноваження. Тепер за справу взялася суддя Болюк, пише ГК.
На сьогоднішньому засіданню провели допит потерпілого Олександра Гезея. Чоловік померлої нагадав, що його жінка була вагітна четвертою дитиною. Проте 9 квітня 2013 року вона сказала, що її щось турбує у низу живота. Чоловік відправив на наступний день Тетяну на УЗД.

“Вона мені подзвонила і сказала, що плід завмер. Це була неприємна ситуація. Я їй сказав зразу їхати до лікаря на Мазепи. Лікарка оглянула жінку і дала направлення. Таня приїхала додому засмучена, я їй сказав заспокоїтись і відправив у лікарню. Вона нормально себе почувала, ні температури, ні нічого не було”, – згадує чоловік.

За його словами, згодом Тетяну поклали на лікування ОПЦ. Він купив всі ліки і медики готували жінку до операції. Проте коли саме буде операція – їм не сказали.

“Нам ще сказали купити плазму крові. Теща з чоловіком поїхали і купили. Вони дали плазму Тані, а та медсестрі. Все було добре. Нам сказали, що операція буде 12 квітня на 9 годину. Проте вона почалась о 9:45. Десь затримався анестезіолог. Через десь 10 хвилин мені подзвонила теща і сказала, що Таню повезли в реанімацію, щось незрозуміле було”, – розповідає чоловік.

До слова, на момент операції Олександр був вдома із дітьми. Проте після дзвінка тещі, він залишив їх на свою маму і поїхав у лікарню.
За словами Олександра, біля 12 години до родини вийшли лікарі і почали розказувати, що щось сталося. Мовляв, або серцева недостатність, або тромб. У результаті, жінка померла.

“Нас спитали, чи ми будемо робити розтин. Я сказав так. До обіду вона знаходилась в обласному перинатальному центрі. А потім її повезли на розтин. Цікаво, що коли зробили розтин, то медики сказали, що матка чомусь не скоротилась. Тобто її оперували, коли вона вже була нежива”, – пригадав чоловік.

Олександр Гезей наголошує, що до операції він питав жінку, що із нею робити будуть. Мовляв, чи бралися якісь проби на алергію. Вона відповіла, що не робили. Прокурор запитав потерпілого, чи не було проблем у жінки, коли її приймали в лікарню. Також він запитав пана Олександра, хто був лікарем жінки та хто її оперував.
Крім того, він поцікавився, хто сказав Тетяні приймати плазму крові, чи розповіли медики їм про втрату крові у жінки. Прокурор також розпитував у Олександра, чи відома йому причина смерті Тетяни.

“Необґрунтоване введення плазми крові, а в свідоцтві про смерть була написала серцева недостатність і такого плану”, – відповів чоловік.

- Advertisement -

Крім того, захисник підсудних запитав, у яку лікарню їхня лікарка виписала направлення для операції.
“Я потім дізнався, що в міський перинатальний центр. Але пішла жінка в обласний. Чому вона вирішила туди звернутися, я не знаю”, – відповів Гезей.
Крім того захист підсудних питав, чи вибачалась лікарі після смерті жінки і чи не віддавали родині залишки плазми. Підсудний відповів: ні. Інший захисник запитав, яким за рахунком, це було завмирання плоду.
“Це було вдруге. Я не пам’ятаю, коли було перше. У 2003 році, чи 2004. Її тоді оперували здається у міському перинатальному центрі, але я не пам’ятаю точно”, – відповів Олександр Гезей.
Крім того, адвокат запропонував долучити до суду тещу, проте потерпілий пояснив, що вона тільки після операції. Зі свого боку суддя додала, що до справи долучили матеріали, де вказано, що жінці пропонували зберегти вагітність і лягти на збереження. Проте вона відмовилась. Мовляв, немає дітей на кого лишити. Чоловік відповів, що про це він не пам’ятає. Він додав, що Тетяна була здорова і ні на що не хворіла. Також чому плід завмер чоловік не знає.
Після допиту потерпілого, суд почав допитувати свідка справи лікаря-анестезіолога Романа Савича. Він розповів, що брав участь у реанімаційних заходах. Мовляв, він допомагав справитись із критичною ситуацією.

“Я добре не пам’ятаю, що було. Але я все описав в історії хвороби”, – зазначив чоловік.

Свідок розповів, що причину критичної ситуації пацієнтки він не знає.

“Але всі люди помирають однаково. Від серцевої або легеневої недостатності. І не важливо, що до цього привело. Тому алгоритм порятунку однаковий завжди”, – зазначив свідок Савич.

Також він розповів, що крові у жінки видно не було. Проте є випадки, що у такій ситуації треба вводити плазму крові, а є – що не треба. Крім Романа Савича на засідання з’явився ще один свідок. Проте через брак часу засідання вирішили перенести 6 травня о 13:20.

Нагадаємо, що В Івано-Франківську вагітна померла на операційному столі. Родина звинувачує лікарів

 

НОВИНИ НА ЦЮ ТЕМУ

Орися Корчун
Орися Корчун
Інформаційний оглядач інтернет-сайту Правда іф. Журналіст-фрілансер. Випускник Національного університету імені Тараса Шевченка 2009 року.
-Реклама-
Квартири Івано-Франківськ
купити iphone 15 Pro у Львові, ціни в Україні