$ 39.78 € 42.31 zł 9.8
+10° Київ +4° Варшава +15° Вашингтон

Окружний адмінсуд відмовився оцінювати стосунки Церкви та Президента

Олег Бесараб 26 Березня 2019 21:02
Окружний адмінсуд відмовився оцінювати стосунки Церкви та Президента

26 березня Окружний адміністративний суд міста Києва завершив розгляд справи за позовом громадської організації, яка вимагала визнати незаконним втручання Президента у церковні справи, зокрема шляхом підписання звернення до Вселенського патріарха.

Як повідомляє прес-служба суду, ним розглядався позов ГО «Неурядова організація верховенство права» до Президента України щодо встановлення  відсутності компетенції (повноважень) глави держави  втручатися у діяльність церкви та релігійних організацій. Зокрема, шляхом підписання та направлення звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні.

Окружний адміністративний суд міста Києва

Розглянувши матеріали справи, дослідивши наявні докази  та встановивши, що позивачем був не правильно обрано спосіб захисту порушеного права, суд відмовив у задоволенні позову.


Раніше схоже рішення у справі про Томос ухвалив Конституційний Суд. У грудні 2018 47 народних депутатів направили у КС запит, чи є конституційною постанова Верховної Ради, у якій парламент звернувся до Вселенського Патріарха з проханням про Томос.

Також РПЦ в Україні подали три свої позови проти Томосу до Верховного Суду.