Шквал неправди та спротиву, або Як рівненські тепловики здивовані міфами про себе

І спростовують їх

«Рівнетеплоенерго» продовжує спростовувати міфи про своє підприємство. Зокрема теплопостачальник скаржиться, що в ЗМІ та соцмережах часто пишуть неправдиву інформацію про борги, вартість опалення квадратного метра в оселях, шкідливість твердопаливних котлів тощо.

Директор «Рівнетеплоенерго» Олександр Корчинський опублікував на сайті підприємства звернення до мешканців міста. Він зауважує, що фірма платить податки в бюджет міста, у той час як в інших обласних центрах теплопостачальники навпаки фінансуються з міського бюджету. Однак в мережі ширяться чутки, що «Теплоенерго» недешево обходиться міському бюджету.

Так, у Харкові з 2015 по 2018 роки для теплопостачальних підприємств дали з міського бюджету понад 1,5 млрд гривень.

А в сусідньому Луцьку - 92 мільйони гривень.  Натомість, Рівне за той самий період отримало від свого теплопостачального підприємства 48 млн грн орендної плати.

Окрім цього, у зверненні Корчинський пише, що:

Наступна маніпуляція стосується вартості опалення. Увесь час увага акцентується на вартості однієї гігакалорії (1 Гкал). Але кожному фахівцю зрозуміло, що таке порівняння некоректне, адже оплата за тепло у квартирі залежить не тільки від вартості Гкал, а й від того, скільки її спожито.

Оскільки у Рівному обліковується 100% тепла, то вартість опалення квадратного метра не лише від вартості 1 Гкал. Ціна співставна з іншими обласними центрами, пише теплопостачальник.

Вартість 1 Гкал справді не найнижча, але й їх споживання у нашому місті значно нижче, ніж у інших містах. Тому опалення 1 метра квадратного по факту ( а саме це об’єктивний показник вартості опалення) у нас співставне з сусідніми обласними центрами.

 

Для прикладу, у Луцьку – 28,66 грн/1 м2 без ПДВ, Тернополі – 28,39 грн/1 м2 без ПДВ. І набагато нижче, ніж у сусідніх районних центрах. Наприклад, у Здолбунові – 35,34, Дубні – 35,09.

 

Тим часом, у Рівному за 2018 рік вартість опалення одного метра квадратного для мешканців становить лише 28,60 грн/1 м2 без ПДВ.

БОРГИ ПО ЗАРПЛАТІ

Олександр Корчинський наголосив, що раніше поширювали інформацію про заборгованість на підприємстві з виплати заробітної плати. Утім станом на 6 березня на підприємстві виплатили зарплату за лютий, а 22 березня – аванс за березень.

Середня зарплатня по підприємству становить 8 тисяч 268 гривень - очевидно, це не так багато, але зауважу, що вона також входить у собівартість виробленої теплової енергії. Тому її підняття очевидно призведе до росту тарифу, а ми цього не хочемо.

ЗВІДКИ БОРГИ ЗА ГАЗ

Що стосується боргів за газ.  У зверненні йдеться, що у підприємства справді є борги. Їх нині набігло майже  390 мільйонів гривень.

 5 років тому місто віддало комунальний «Теплотранссервіс» із боргами у 83 мільйони гривень. Наразі борг Товариства становить 386 мільйонів гривень. Але хочу нагадати, що ви, шановні рівняни, разом із пільгами та субсидіями, заборгували нам за цей час 242 мільйони гривень.

 

Крім того, невідшкодована Урядом компенсація різниці тарифів за 2016-2017 роки склала 110,3 млн гривень. Також необхідно пам’ятати, про різницю в ціні газу за листопад-грудень 2018 року в сумі 14,1 млн гривень, яку НКРЕКП не врахувало в тарифі. Тобто, баланс очевидний. У той самий час борги тепловиків за газ в інших містах складають:

1. Харків – 3 млрд. 187 млн грн.

2. Одеса – 1 млрд. 641 млн грн.

3. Житомир – 347 млн грн

4. Луцьк – 289 млн грн;

5. Івано–Франківськ – 259 млн грн.

"ЦЕЙ ДИВНИЙ СПРОТИВ"

І останнє – це дивний для мене спротив установці котлів на твердому паливі. Адже це робить весь цивілізований світ. Це ж економія газу, здешевлення тепла та, зрештою, гаряча вода влітку. Хіба все це погано?

«Теплоенерго» вкотре нагадує, що таким чином намагається інвестувати в Рівне мільярд гривень. Для тих, хто непокоїться, що буде з газом – твердопаливні котли ставитимуться поруч із газовими. Тобто у будь-який момент  котельня зможе переключитися з одного палива на інше.

Підприємство запевняє, що ставить сучасні твердопаливні котли з фільтрами, аби дотримуватися екологічних норм.

І НА ЗАВЕРШЕННЯ

Мене запросили до Рівного для того, щоб підприємство працювало ефективно та щоб розумно інвестувати в наше місто понад 1 мільярд гривень.

Наголошую: мільярд гривень (!) саме приватних інвестицій. Щоб модернізувати котельні і в результаті знизити собівартість опалення. Погодьтеся — це гарні наміри.

Тому я з величезним подивом уперше в житті зустрів такий шквал неправди і спротиву, що, чесно кажучи, розгубився.

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень