17:05 03.04.2019

НБУ до травня розкриє механізм застосування санкцій щодо фінмоніторингу

2 хв читати
НБУ до травня розкриє механізм застосування санкцій щодо фінмоніторингу

Національний банк України (НБУ) до травня оприлюднить проект порядку застосування санкцій до банків-порушників законодавства з фінансового моніторингу, повідомив заступник голови центробанку Олег Чурій.

"Банки валютного контролю дещо побоюються. І ми розуміємо ці побоювання. Тому до кінця місяця мають намір опублікувати порядок застосування санкцій НБУ до банків, які порушують законодавство з точки зору фінансового моніторингу", - сказав він, виступаючи під час організованої Центром економічної стратегії дискусії "Чи наблизила валютна лібералізація України до вільного руху коштів із ЄС?" у Києві в середу.

За словами О.Чурія, документ міститиме механізм ухвалення рішень щодо санкцій: як відбуваються перевірки та ухвалюються висновки щодо них, а також як банкам оскаржити ці висновки, якщо вони з ними не згодні.

"Ми хочемо створити і показати прозорий механізм застосування санкцій, що є система комітетів, що це не рішення однієї людини - голови НБУ або його заступника. Ця система комітетів ухвалює рішення на підставі інформації, отриманої під час перевірок", - наголосив він.

Він також анонсував подальші ослаблення на валютному ринку, зокрема, скасування обов'язкового продажу валюти, скасування лімітів на максимальну суму репатріації дивідендів за кордон, а також обмеження щодо видачі кредитів у гривні для купівлі валюти.

"Це ті обмеження, які ми плануємо знімати насамперед... А інші обмеження, як зняття лімітів на інвестиції за кордон для компаній і фізичних осіб, зняття обмежень щодо термінів розрахунків за експортно-імпортні операції - вони жорстко прив'язані до кроків, які має зробити парламент для ухвалення пакету законопроектів BEPS, обміну податковою інформацією. Якби ми сьогодні зняли ці обмеження, то отримали б значний відтік капіталу за кордон", - прокоментував він.

У свою чергу голова офісу Націнвестради Юлія Ковалів, коментуючи перебіг імплементації закону "Про валюту", рекомендувала Нацбанку максимально швидко і відкрито пройти трансформаційний період впровадження нових законодавчих норм.

"З одного боку, багато відповідальності перекладено на фінансові установи насамперед із фінмоніторингу. З іншого боку, ми іноді бачимо неготовність або побоювання фінансової системи ухвалювати ці рішення. У результаті - приватний бізнес не отримує очікуваного поліпшення, а навпаки, банки для перестраховки починають вимагати від клієнтів ще більше документів і довідок, що дає бізнесу відчуття, мовляв, замість дерегуляції ще більше посилилася регуляція. Через це у мене невеличке прохання до НБУ: скоординувати своє єдине бачення", - сказала вона.

"Ми чуємо від фінансових установ, що одне бачення (законодавства про валюту - ІФ) у "контрольного" крила НБУ, яке відповідає за фінансовий моніторинг... а інше - в іншого крила", - додала Ю.Ковалів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА