ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Населення Закарпаття вже заборгувало за газ мільярд і 350 мільйонів гривень! (ВІДЕО)

    28 березня 2024 четвер
    52 переглядів
    "Газові зміни" з 1 травня боляче вдарять по кишені мешканців Закарпаття

    За борги – пеня, а суми у платіжках зростуть на 15 %! З першого травня закарпатців чекають зміни, які вдарять по кишеням, і дадуть змогу політикам знову маніпулювати на обіцянках про здешевлення газу.

    У «Закарпатгазі» вже оприлюднили інформацію від «Нафтогазу» про підвищення тарифів з травня. У новій ціні вартість газу складає 90%, ще 2 з половиною проценти – торгова націнка роздрібного постачальника, інше -тариф на транспортування розподільчих мереж та магістральних газопроводів. Останнє, відповідно до інформації на сайті Укртрансгазу, теж подорожчає, та наскільки саме – невідомо. Тож поки вартість одного куба для споживачів лише приблизна – 9 гривень 88 копійок, що на півтори гривні дорожче ніж зараз.

    Економісти кажуть: це подорожчання має низку суперечливих факторів, зокрема, попередня урядова постанова рекомендувала недопущення підвищення ціни, з максимальним тарифом – 8.30 за кубометр. Та лише для того, щоб призупинити інфляційні очікування, пояснюють експерти. Разом з тим, наголошують: реальне підвищення вартості блакитного палива на зовнішньому ринку, очікується лише під кінець року.

    У Закарпатгазі нагадують: разом з новим тарифом на блакитне паливо з першого травня починає діяти і нова норма Закону України про нарахування пені за несвоєчасну оплату. Фактично за кожен день прострочення платежу, плюс одна десята відсотка від суми у платіжці.  на перше квітня закарпатці заборгували за газ мільярд 350 мільйонів гривень. У порівнянні з минулим роком сума збільшилась на п’яту частину. Усе через попереднє подорожчання – на 23 з половиною відсотки та зменшення кількості субсидіантів майже на 60 тисяч сімей. Тому для споживачів запровадили реструктуризацію боргів.

    У Закарпатгаз збуті кажуть: якщо борг реструктуризований, то пеня за нього нараховуватись не буде. Разом з тим нагадують: третій етап планового  подорожчання газу для населення анонсований на 1-е січня 2020 року — відповідно до постанови Кабміну ціна зросте до 12-ти гривень 30-ти копійок.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору