Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Читай-трамвай

Четвер, 18 квітня 2019, 13:05

У Львові запустили читай-трамваї

Читай-трамвай

Сьогодні у Львові презентували три читай-трамваї, які курсуватимуть містом протягом декількох місяців.

Про це повідомив кореспондент Варіантів.

З 18 квітня у Львові курсуватимуть три "Читай-трамваї", що символізують статус міста Лева як міста літератури у мережі креативних міст ЮНЕСКО.

Ці трамваї курсуватимуть на різних маршрутах, у кожному з них буде наліпка з детальною інструкцією. Пасажирові достатньо зісканувати QR-код, і на його смартфоні з'явиться безкоштовне оповідання, історія або фрагмент художнього тексту. 

"Це буде така невеличка лотерея, тому що програма рандомно обиратиме твори, авторами яких є лауреати першої Премію міста літератури ЮНЕСКО. Також будуть новинки від українських видавництв, фрагменти яких можна буде прочитати їдучи в читай-трамваї. Ми хочемо щоб львівяни читали якісну літературу і ефективно використовували свій час" – розповіла заступник директора департаменту розвитку Львівської міськради Ірина Вікирчак.

Акцентами в брендуванні трамваїв стали головні літературні події року: дитячий та дорослий книжкові форуми, а також символіка офісу "Львів – місто літератури".

"Сама ідея читати в транспорті не є новою, і як на мене трамвай – це ідеальний громадський танспорт у якому можна читати. Яскраве брендування під латературні події міста повинні привертати увагу львів'ян до читання, а також різноманітні красиві малюнки дуже подобаються дітям" – пояснила координаторка проектів ГО "Форум видавців" Анна Батищева.

За її словами один з трамваїв забрандеваний саме на дитячу теметику, на ньому зображені супергерої, які символізують дітей, а головна їхня місія – врятувати планету "Книгоманія" від екологічної катастрофи.

Вперше такі трамваї з'явилися на вулицях Львова минулого року під час форуму видавців. Львів – єдине місто в Україні, яке має титул міста літератури ЮНЕСКО, тому "читай-трамвай" став візитівкою не тільки книжкових форумів, але й міста літератури. 

"Це унікальний проект для міст літератури ЮНЕСКО, де трамвай, як символ міста водночас брендується в символіку міста, але крім цього має в собі книги, які можна почитати" – поділилася керівниця офісу "Львів – Місто літератури ЮНЕСКО" Богдана Брилинська.

Вона додала, що восени цього року у Львові відбудеться перший з'їзд креативних представникі мережі міст літератури ЮНЕСКО, на якому презентуватимуть статус Львова, як літературного міста. Мережа налічує 180 міст з різних країні світу, зокрема серед них 28 міст літератури. 

Нагадаємо, в березні у Львові перезентували новий дизайн трамваю, таке брендування з'явиться на всьому громадському транспорті міста.

Додамо, у грудні 2015 року Львів увійшов до Мережі креативних міст ЮНЕСКО, здобувши титул "Місто літератури ЮНЕСКО".
 
Також зазначимо, що з 20 квітня до 31 травня приймаються книги до номінації на Премію міста літератури ЮНЕСКО.

Загалом на Премію міста літератури, що присуджується автору або перекладачеві за оригінальний або перекладний художній твір, що вперше опублікований українською мовою, було подано 70 видань. Конкурс проходив у два етапи, а для переможця передбачено винагорода у 150 тис грн. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.