ПриватБанк. Суд визнав націоналізацію незаконною

Коломойський

Автор фото, UNIAN, Getty Images, BBC

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Нацбанку й Кабміну щодо націоналізації ПриватБанку.

У НБУ та Мінфіні вже заявили, що готують апеляцію на це рішення.

"Рішення суду не набрало законної сили та буде оскаржене Національним банком. Ми продовжимо доводити законність дій та прийнятих рішень регулятора в апеляційній інстанції", - заявили у Нацбанку.

Там також висловили занепокоєння щодо фінансової стабільності в країні у зв'язку з рішенням суду.

"Породжена судовими рішеннями правова невизначеність підриває фінансову стабільність", - сказав представник юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук.

Приватбанк

Автор фото, Getty Images

Наприкінці березня Окружний адмінсуд завершив розгляд справи за позовом пана Коломойського про незаконність націоналізації ПриватБанку, і сторони перешли до дебатів. Вони велися в закритому режимі. В такому ж режимі суд розглядав цю справу від літа 2017 року.

Водночас у вересні 2018 року той самий суд Києва під час розгляду позову від одного з клієнтів ПриватБанку підтвердив правомірність ухваленого Національним банком рішення про віднесення ПриватБанку до категорії неплатоспроможних.

18 квітня суд оприлюднив заяву, у якій зазначив, що НБУ, Мінфін та Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не змогли надати суду передбачених законом підстав для віднесення ПриватБанку у 2016 році до категорії неплатоспроможних.

А саме це і стало свого часу приводом для початку процедури його націоналізації.

Суд вважає, що таким чином, державні установи порушили визначені законом процедури націоналізації банку.

Суд визнав націоналізацію "безпідставною та такою, що здійснена з численними порушеннями чинного на той момент законодавства, наслідком чого стало неправомірне втручання держави у право акціонерів банку".

У суді також нагадали, що апеляція на рішення буде можлива протягом 30 днів з моменту. коли сторони отримають повний текст судового рішення, яке ще не готове.

За словами судді-спікера Богдана Саніна, повний текст рішення опублікований не буде, оскільки містить банківську таємницю.

Він відзначив, що суд задовільнив усі позовні вимоги Ігоря Коломойського у цій справі.

Чого хоче Коломойський?

Підпис до відео,

Олігарх розповів ВВС про "Приватбанк", Зеленського і Порошенка

До першого туру президентських виборів в інтерв'ю ВВС Ігор Коломойський заявляв:

"Для нас дуже важливі декілька аспектів цієї історії (з націоналізацією ПриватБанку. - Ред.). Перший - це очистити своє ім'я, другий - покарати винних, а третій - отримати компенсацію у тому чи іншому вигляді".

Проте після першого туру в інтерв'ю "Українській правді" він заявив, що не має наміру повертати собі націоналізований банк, але хоче повернути капітал у 2 мільярди доларів.

"Мені не потрібен ПриватБанк. Але там лежало два мільярди доларів капіталу. Нехай повернуть, і немає питань", - заявив Ігор Коломойський.

Facebook-група "Команда Зеленського" опублікувала коментар з приводу рішення суду, написавши: "Судова реформа імені Порошенка в дії. Замість того, щоб відстоювати інтереси держави, НБУ програє суд по ПриватБанку".

"Одне питання: Так хто ж все-таки маріонетка Коломойського?", - йдеться у повідомленні.

Варто зазначити, що ПриватБанк був відповідачем у цій справі й програв позов разом із НБУ, Мінфіном та Фондом гарантування вкладів фізичних осіб. Автором же позову був один із колишніх власників банку Ігор Коломойський, який є відкритим прихильником кандидата у президенти Володимира Зеленського.

Що заявив президент

Порошенко

Автор фото, Getty Images

Президент Петро Порошенко у своєму відеозверненні у четвер заявив, що частина плану одного з "олігархів втікачів" (маючи на увазі колишнього власника банку Ігоря Коломойського, який нині проживає у Ізраїлі) у разі "перемоги Зеленського - повернути собі ПриватБанк".

"Як бачите, їм не терпиться, вони уже зараз почали реалізацію цього задуму", - сказав він.

"Подібна авантюра загрожує втратою грошей десяткам мільйонів клієнтів, а державі вцілому - дефолтом та новою економічною кризою".

Президент підтримав плани уряду і НБУ оскаржити рішення суду.

Що заявили НБУ і Мінфін

Національний банк, заявивши, що оскаржуватиме рішення суду, також наголосив, що воно шкодить міжнародному іміджу України.

Там кажуть, що ініціюватимуть звернення до РНБО та уряду "з приводу подібних судових практик, що наносять шкоду міжнародному іміджу України".

"Міжнародні партнери України неодноразово наголошували, що націоналізація ПриватБанку була важливим кроком для забезпечення фінансової стабільності", - зазначила перший заступник Голови Національного банку України Катерина Рожкова.

Зараз банк "повністю перейшов на ринкову бізнес-модель і сьогодні є найприбутковішим українським банком та частиною стабільної і прозорої банківської системи", вважає пані Рожкова.

Мінфін нагадує, що капітал Приватбанку на момент націоналізації мав від'ємне значення, і "держава стала гарантом виконання усіх зобов'язань перед клієнтами банку та збереження коштів громадян".

"Прийнявши вимушене рішення про націоналізацію та рекапіталізацію Приватбанку, держава вклала в цей банк 155,3 мільярда гривень", - йдеться в повідомленні установи.

Мінфін відзначає. що зараз рівень покриття зобов'язань високоліквідними активами дозволяє банку забезпечувати стабільний фінансовий стан, високу платіжну дисципліну і своєчасне виконання вимог перед клієнтами.

"Зараз наше завдання - захистити інвестицію держави, внесок кожного українця", - резюмує міністерство.

Що казали про ПриватБанк кандидати в президенти?

Порошенко

Автор фото, President.gov.ua

Підпис до фото,

Порошенко каже, що був шокований вимогою про компенсацію у $2 млрд за ПриватБанк від одного із екс-власників

"Шокований вимогою 2-мільярдної компенсації - 2 млрд доларів - за ПриватБанк", - заявив під час зустрічі з представниками бізнесу чинний президент Петро Порошенко.

"На столі питання щодо визнання незаконною націоналізації ПриватБанку, яке вони намагаються дуже швидко провести до президентських виборів, щоб потім сказати, що це відбулося без їхньої участі".

Петро Порошенко нагадав, що довкола ПриватБанку не перший рік триває низка розслідувань.

Зеленський

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото,

Зеленський твердить, що йому "все одно, що буде з Ігорем Коломойським"

У березні кандидат у президенти Володимир Зеленський в інтерв'ю ВВС заявив, що не припинятиме розслідувань проти олігархів, зокрема, і проти Ігоря Коломойського:

"Якщо хтось щось вкрав і це доведено правоохоронними органами, він змушений це повернути. Ніхто ніякі розслідування закривати не буде".

Наприкінці березня, перед першим туром, у коментарі "Схемам" (проект "Радіо Свобода" і "UA:Перший") він заявив: "Та мені все одно, що буде з Ігорем Коломойським. Це мають розбиратися... "ПриватБанк" зараз - державна установа. Чому його мають повертати Коломойському?"

Що казали у державному ПриватБанку

Голова наглядової ради ПриватБанку Енгін Акчакоча у колонці для видання "Дзеркало тижня" написав, що один із пріоритет наглядової ради полягає в тому, щоб "повернути майже 160 мільярдів гривень, якими змучена війною держава докапіталізувала банк перед лицем краху економіки".

За його словами, нинішнє керівництво банку прагне досягти цього двома шляхами:

• Максимізувати ринкову вартість банку та "вигідно продати його надійному інвестору" до 2022 року

• Повернути гроші, "виведені з банку колишніми власниками".

Голова наглядової ради ПриватБанку написав, що банк виступає проти колишніх акціонерів в українських та міжнародних судах, "вимагаючи відшкодування збитків, сума яких сягає мільярдів доларів США". "Нині нараховується понад 1 000 судових проваджень в Україні та світі. Це довгий та складний процес, за яким пильно стежить міжнародна спільнота та громадянське суспільство в Україні".

Стежте за нами в Telegram! Ми щодня надсилаємо добірку найкращих статей.