$ 39.6 € 42.28 zł 9.77
+4° Київ +6° Варшава +12° Вашингтон

Суд визнав незаконною націоналізацію «Приватбанку»

UA.NEWS SAV 18 Квітня 2019 13:42
Суд визнав незаконною націоналізацію «Приватбанку»

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку і Кабінету міністрів щодо націоналізації «Приватбанку».

Про це йдеться на офіційному сайті суду.

Суд визнав протиправним і скасував рішення про виведення неплатоспроможного «Приватбанку» з ринку за участю держави.

«Суд ... визнав протиправними рішення відповідачів, наслідком яких стала націоналізація ПАТ «КБ «Приватбанк»», та визнав нечинним з моменту укладення договір купівлі-продажу державою акцій банку», - йдеться у повідомленні.

На думку суддів, процедура виведення «Приватбанку» з ринку порушувала норми чинного законодавства.

«Підставами для ухвалення такого рішення були, в тому числі, недоведеність відповідачами наявності визначених законом підстав для віднесення ПАТ «КБ «Приватбанк»» до категорії неплатоспроможних, внаслідок чого в подальшому було ініційовано процедуру його націоналізації, та власне порушення процедури націоналізації банку, порядок якої регламентований на законодавчому рівні», - повідомила прес-служба суду.

«Таким чином, процедура націоналізації ПАТ «КБ «Приватбанк»» була визнана судом безпідставною та такою, що здійснена з численними порушенням діючого на той момент законодавства, наслідком чого стало неправомірне втручання держави у право акціонерів Банку, у тому числі позивача, мирно володіти належним їм майном, що є порушенням як вимог національного законодавства, в тому числі Конституції України, так і положень міжнародних стандартів у цій сфері», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 9 квітня Господарський суд Києва почав розгляд позову бізнесмена Ігоря Коломойського і компанії Triantal Investments про визнання недійсним договору купівлі-продажу державою акцій «ПриватБанку». Позивачі вимагають повернути собі власні частки акцій, які існували до націоналізації установи.

Раніше детективна агенція Kroll, за підсумками аудиту «Приватбанку», підтвердила, що фінустанова до її націоналізації наприкінці 2016 року була об’єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що завдали їй збитків мінімум на $5,5 мільярдів.

«Приватбанк» у грудні 2017 року подав позов до Високого суду Лондона проти Коломойського, Геннадія Боголюбова, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyan Investing Corp., Milbert Ventures Inc. і ZAO Ukrtransitservice Ltd., які ймовірно належать їм або контролюються ними.

Позивач домігся, що суд як запобіжний захід видав наказ про всесвітній арешт активів екс-власників банку і зазначених шести компаній на суму понад $2,5 мільярди. Суд також зобов’язав Коломойського і Боголюбова розкрити інформацію про всі свої активи обмеженому колу осіб, які безпосередньо беруть участь у розгляді справи.

22 листопада 2018 року Високий суд Лондона вирішив, що йому непідсудна справа за позовом «Приватбанку» стосовно його екс-власників Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

Крім того, суд переніс на 22 квітня – наступний день після голосування у 2 турі виборів президента – розгляд апеляційної скарги Національного банку на рішення Окружного адмінсуду щодо скасування перевірки «Приватбанку» у жовтні 2016 року. Результати цієї перевірки слугували підставою для націоналізації фінустанови.