Як львів'яни готуються до Великодня (традиції, рецепти, програма)

IMG_1445

Великдень - одне з найбільших християнських свят, тож у Львові до цього дня готуються ретельно та заздалегідь. 

Великдень - одне з найбільших християнських свят, тож у Львові до цього дня готуються ретельно та заздалегідь.

Паска по-львівськи

Один з головних атрибутів Великодня - запашна паска. Рецептів цієї випічки є безліч - у кожному регіоні й навіть у кожній родині. Пропонуємо вам рецепт паски по-львівськи. Великий ілюстрований текст про процес випікання паски, корисні поради та секрети господинь читайте тут.

«Випікання паски — це, свого роду, таїнство. Тут важливе все до дрібниць: інгредієнти, їхня якість, кількість та навіть настрій, з яким підходиш до тіста, — зауважує Лариса Шишак, керівниця Інноваційного центру хлібопечення «Хлібний дім». — Якщо ви не в настрої, сердитеся на когось абощо – не варто братися до роботи. У такому стані в людини нічого не виходить, а з тістом — тим більше».

Рецепт «Львівської» паски:

Тісто: 1 кг борошна в/г, 42 г львівських дріжджів пресованих; 1,5 ч. л. солі, 1,5 скл. молока (300мл), 5 жовтків, 3 яйця, 120 г цукру, 200 г масла, 1 пакетик ванільного цукру, 2 ч. л. обліпихової олії, 2 ст. л. олії, 1,5 скл. родзинок, 45 г цукатів, цедра лимону. (Якщо Ви хочете приготувати більш солодку паску, кількість цукру потрібно збільшити вдвічі, дріжджів в 1,5-2 рази і зменшити кількість молока).

Половину борошна перемішати з розчиненими в теплому молоці дріжджами (частиною) і залишити, щоб розчина підійшла. Яйця бажано розтерти з цукром, ванільним цукром і сіллю. До розчини додати решту дріжджів, яєчну суміш,  два види олії, решту борошна і місити тісто.

Наприкінці додати розтоплене масло, родзинки, цукати, цедру і дуже добре вимісити. Накрити, залишити, щоб тісто підійшло.

 

Коли тісто підійде і збільшиться в об’ємі в 2 рази, поділити його і викласти у форми, заповнивши їх тістом на 1/3 висоти. (Якщо використовувати металеві форми – їх потрібно попередньо змастити маслом чи маргарином і застелити папером, який також необхідно змастити). Форми з тістом поставити в тепле місце на 60-70 хв., щоб тісто підійшло.

Випікати при температурі 180-200 градусів протягом 30-60 хв. (залежно від маси виробу). Поверхню пасок змастити жовтками в кінці випічки.

Великодня писанка

Ще один незамінний традиційний елемент українського Великодня - писанка. У Львові з нагоди свята традиційно влаштовують фестиваль гігантських писанок просто неба. Так вони виглядали минулоріч:

Щороку перед Великоднем у місті проходять численні майстер-класи з різних технік писанкарства. Пропонуємо кілька цікавих анонсів.

Писанка біля ведмедів:

Це новий формат майстер-класу, адже проводиться навчання у ведмежому притулку "Домажир". Відбудеться він 20 квітня. Початок - о 15.00. Особливістю майстер-класу буде й те, що пропонована техніка - Яворівський розпис. Своїми секретами писанкарства поділиться мисткиня з Яворівського розпису - Наталія Дюг. «Ми завжди підтримуємо традиції регіону. Тому запрошуємо біля ведмедів розписати свою унікальну Яворівську писанку», - додають організатори. Тривалість заняття - година.

Попередній запис - обов'язковий! Зареєструватися на майстер-клас можна тут

Навчання від Національного музею у Львові ім. Шептицького:

Завтра, 19 квітня, можна встигнути на останній майстер-клас з писанкарства від Національного музею у Львові ім. Шептицького. Майстер-класи з писанкарства в НМЛ запрошують охочих поринути в затишну та таємничу атмосферу писанкування під керівництвом завідувачки відділу народного мистецтва НМЛ ім. Андрея Шептицького Любави Собуцької. Заняття відбудеться з 15:00 по 17:00 в п'ятницю, 19 квітня. Місце: Українське мистецтво ХХ ст. НМЛ ім. Андрея Шептицького, вул. М. Драгоманова, 42. Вартість: 60 грн

Писанкарство у медіатеці:

Також завтра, 19 квітня, відбудеться майстер-клас із писанкарства у львівській медіатеці. Необхідні матеріали, які потрібно мати з собою для участі в майстер-класі: яйця; свічка з воску; писачки, якщо є. Якщо не буде змоги принести, їх можна буде придбати на місці. Додаткові матеріали: одноразові рукавички; пластмасова мисочка; простий олівець. Фарбами та іншими допоміжними засобами забезпечать.

Час: з 17:00 по 20:00. Місце: Медіатека, вул. Мулярська, 2а. Потрібно попередньо зареєструватись.

Писанки у музеї Труша:

Цієї неділі Художньо-меморіальний музей Івана Труша запрошує дорослих і дітей на майстер-клас із розпису писанок. Вартість майстер-класу - 50 грн.

Деталі та реєстрація - за контактним телефоном: +38 (097) 238-45-48

Майстер-класи від Пласту:

Щодня до 25 квітня триватимуть майстер-класи з писанкарства від Пласту. Вони мають назву 100+7 писанок у Львові та проходять щобудня з 17:00 по 20:00, у вихідні — зручний для вас час, попередньо узгоджений з координатором акції. На майстер-клас можна завітати до львівського осередку Пласту (вул. Шептицьких 16, другий поверх, ПВ). Вартість: перший — 75 грн з особи, наступний майстер клас — 40 грн. Зареєструватися можна тут.

Правдиві львівські традиції

Минулоріч колумністка Дивись.info Марта Госовська написала мегапопулярний текст про дитячі спогади про львівський Великдень.

Про неписані правила святкування Паски (як часто називають тут цей день), вудження шинки, випікання пасок, сповідь та інше вона написала у стилі дотепної самоіронічної розповіді.

«Свята в нас бувають всякі – до кольору, до вибору, як в нас кажуть.

Гоститися львівці люблять! Але найважливіші свята – Різдво і Паска. Мало хто в нас Паску називає Великоднем, а ще менше – Воскресінням. Ви зрозуміли, так? В центрі всього – заквітчаний кошичок, а центрі кошичка – зґрабна пасочка, як боженька змилосердиться, то ще й рівненька, непідсмалена як циган, а підрум’янена як дівчина на виданню, а по центрі пасочки – така маленька свічечка, з правдивого бджолиного воску, а не парафіну, бо хто б ту паску їв, як вона пахнутиме як зимові чоботи. Свічечку треба запалити, коли священик почне обходити коло і кропити кошички свяченою водою.  Але, стоп, чекайте. Все по-порядку. Паска починається не з того. І навіть не з походу до плащаниці в п’ятницю. І не з миття вікон в четвер. І не з малювання писанок в середу. І не зі сповіді у вівторок...

А з чого ж починається Паска у Львові, читайте у повному тексті колонки Марти Госовської.

Поливаний понеділок

Традиція, яка часто дивує мешканців інших регіонів - поливаний понеділок, який відзначається щороку в наступний після Великодня день. Традиційно хлопці та дівчата запасаються водою та обливають один одного у Шевченківському Гаю, в центрі Львова та просто на вулицях міста.

Пару років тому через скарги містян влада Львова спробувала локалізувати місця "водних битв" до площі Ринок та Шевченківського Гаю, тож там відбувалися справжні грандіозні дійства.

Великий фоторепортаж з минулорічного поливаного понеділка дивіться тут.

Великдень у Гаю

Щороку львів'яни святкують Великдень у Шевченківському Гаю. Там, посеред автентичної дерев'яної архітектури лунають співи, проводяться забави й святкування. 28-29 квітня цього року Музей народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького (Шевченківський гай) запрошує відсвяткувати "Великдень у Гаю".

Бажаємо вам гарних Великодніх свят!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: