Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Мінфін: Наше завдання — захистити інвестицію держави та кожного українця у ПриватБанк

У Міністерстві фінансів України повідомили, що оскаржуватимуть рішення суду щодо неправомірності націоналізації ПриватБанку.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Мінфіну.

Зокрема у відомства наразі готуються до подання апеляційної скарги на рішення Окружного апеляційного суду Києва.

«Рівень покриття зобов'язань високоліквідними активами дозволяє банку забезпечувати стабільний фінансовий стан, високу платіжну дисципліну і своєчасне виконання вимог перед клієнтами. І зараз наше завдання — захистити інвестицію держави, внесок кожного українця», — повідомили у Мінфіні.

Там зазначили, що під час націоналізації держава внесла до банку 155,3 мільярда гривень для того, аби врятувати ПриватБанк від банкрутства.

«Це був складний, але необхідний крок для забезпечення стабільності банківської системи та економіки загалом», — додали у Мінфіні.

У відомстві зазначають, що після націоналізації ПриватБанк став найприбутковішим банком України. Наразі у банку впровадили найкращі стандарти корпоративного управління. Сам ПриватБанк продовжує запроваджувати інноваційні банківські продукти.

Нагадаємо, що 18 квітня Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. У Нацбанку та уряді повідомили, що рішення ще не набрало чинності і його буде оскаржено.

  • 27 лютого стало відомо, що колишній власник ПриватБанку, олігарх Ігор Коломойський, у суді почав процес оскарження рішення уряду про націоналізацію банку.
  • В інтерв’ю BBC Коломойський заявляв, що очікує отримати компенсацію від держави за націоналізацію ПриватБанку «у тому чи іншому вигляді» після закінчення президентських виборів. Пізніше розмір цієї компенсації олігарх оцінив у щонайменше 2 мільярдів доларів.
  • За словами колишнього міністра фінансів України Олександра Данилюка, навіть якщо суд винесе рішення на користь олігархів, механізму повернення ПриватБанку колишнім власникам наразі немає.
  • Водночас чинний президент України Петро Порошенко заявив, що потенційний виграш Коломойського справи ПриватБанку загрожує майбутній співпраці України з МВФ.

Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов прямо чи опосередковано володіли понад 91,5% акцій ПриватБанку. Інші належали міноритарним акціонерам, зокрема менеджменту на чолі з головою правління Олександром Дубілетом.

Нагадаємо, у грудні 2016 року  ПриватБанк був націоналізований  рішенням українського уряду. У грудні 2017 року націоналізований ПриватБанк подав позов до Високого суду Лондона проти Коломойського, Боголюбова, а також низки компаній, які імовірно підконтрольні їм.

Пізніше Коломойський повідомляв, що він був  вимушений сам запропонувати націоналізацію  ПриватБанку через «способи штучного зниження капіталізації банку» з боку НБУ.

Тодішня голова НБУ Валерія Гонтарева повідомила, що  екс-власники ПриватБанку вивели 16 млрд гривень  в ніч перед націоналізацією. Також повідомлялося, що  ПриватБанк перед націоналізацією вивів  110 мільярдів гривень через фіктивні компанії.

20 грудня 2017-го Високий суд Лондона вирішив арештувати  активи Коломойського і Боголюбова  у всьому світі на суму понад $2,5 млрд.

Арешт активів був виданий на підставі детальних доказів, наданих суду, з яких випливає, що Коломойський і Боголюбов шляхом проведення ряду незаконних операцій вивели з банку майже два мільярди доларів. У результаті цього кошти були перераховані компаніям, які їм таємно належали або перебували під їхнім контролем.

Компанія Kroll за результатами аудиту повідомила, що колишні  менеджери ПриватБанку вивели  понад 5,5 мільярдів доларів. Кредити, які видавав ПриватБанк юридичним особам, використовувались для придбання активів та фінансування бізнесу екс-акціонерів та груп пов’язаних з ними осіб в Україні та за кордоном. Схема діяла близько 10 років.