Росія обмежила експорт в Україну нафти і нафтопродуктів / фото УНІАН

Новий режим видачі дозволів на експорт російського зрідженого газу і дизельного пального, який почне діяти з 1 червня цього року, не призведе до припинення поставок пального в Україну.

Читайте такожВ Україні подорожчав автогаз: свіжі ціни

Про це на своїй сторінці у Facebook написав директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

Відео дня

«З'явився текст документа. Щодо дизпального і зрідженого газу буде новий режим видачі дозволів на експорт. Такий режим є і сьогодні. Про заборону поставок мова не йде, а кому дадуть дозволи – подивимося», - написав експерт.

При цьому він зазначив, що якщо б Росія ввела повну заборону, то дизельне пальне подорожчало б в Україні приблизно на 1-1,5 грн/л, зріджений газ - на 2 грн/л.

«По дизелю заміщення відбудеться за рахунок білорусів, морських поставок і збільшення переробки на «Укртатнафті». У середньому зростання цін на 1-1,5 грн/л. Зріджений газ. Заміщення за рахунок моря, Казахстану і західного кордону. В середньому зростання на 2 грн за літр в порівнянні з нинішнім рівнем», - вважає експерт.

При цьому він зазначив, що для переключення на нові джерела поставок потрібно місяць, протягом якого спостерігалася б цінова турбулентність з непрогнозованою зміною ціни.

Як повідомляв УНІАН, Росія обмежила експорт в Україну російської нафти і нафтопродуктів.

Як заявив прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв, товари, такі як продукція ПЕК, у тому числі вугілля, нафта та нафтопродукти, з 1 червня поточного року можна буде вивозити в Україну лише на підставі окремих дозволів.

За його словами, такі дії уряду РФ викликані тим, що раніше Україна розширила список заборонених для імпорту на територію України російських товарів.

10 квітня 2019 року Кабмін розширив перелік товарів походженням з РФ, заборонених до ввезення в Україну.

Під заборону потрапили формалін, карбамідо-формальдегідний концентрат, карбамідо-формальдегідні смоли, пружини для візків вантажних вагонів (циліндричні гвинтові зовнішні, циліндричні, гвинтові внутрішні), апаратура для комутації або захисту електричних ланцюгів (реле), які використовуються в пристроях залізничної автоматики господарства сигналізації та зв'язку, провідники електричні на напругу більше 1000 У.

Також розширені санкції на банки для консервування (стерилізаційні банки), пляшки для харчових продуктів та напоїв з безбарвного і кольорового скла, інші скляні ємності.