Скасовано рішення про націоналізацію "ПриватБанку". Реакція влади, світу і попередження про загрози

Скасовано рішення про націоналізацію "ПриватБанку". Реакція влади, світу і попередження про загрози

Фото: ТСН.ua

На публікацію повного тексту ухвали суду відведено десять днів.

Окружний адміністративний суд Києва ухвалив рішення про незаконність націоналізації "ПриватБанку" через порушення процедури, яка визначена на законодавчому рівні. На думку судді, рішення не просто суперечить чинному на той момент законодавству, але й були порушені норми Конституції України і міжнародні стандарти. Таким чином акціонери не могли "мирно володіти належним їм майном".

Справа надійшла до Окружного адмінсуду Києва ще в червні 2017 року. Від того часу відбулось понад 16 судових засідань. Під час них неодноразово були потрібні від учасників процесу додаткові документи. Учасниками процесу неодноразово заявлялися клопотання про ознайомлення з тими документами, які надавалися їхніми опонентами. Також заявлялися клопотання про надання додаткового часу для підготовки додаткових пояснень. Кількарічний розгляд позову в суді пояснили загальним навантаженням на суддів з розгляду адміністративних справ та необхідністю дослідження значної кількості доказів у справі, розмір якої складає понад 50 томів. Суддя Богдан Санін заявив, що є 10 днів від моменту набуття сили вступної резолютивної частини рішення для винесення і підготовки повного тексту рішення.

Слід зазначити, що раніше колишній акціонер і позивач Ігор Коломойський звернення до суду пояснив тим, що питання націоналізації фінансової установи для нього є прициповим. "Я хочу для себе справедливості. Нехай мені скажуть, правильно у мене забрали моє майно або неправильно. Поки буде Порошенко, жодного справедливого суду в країні не буде. І не тільки з мого питання", - резюмував він, додавши, що "нікуди не поспішає". 

Бізнесмен зазначив, що якщо судом буде встановлено, що націоналізація пройшла незаконно, то "ми будемо якось домовлятися, вирішувати або судитися". "Мені незрозуміла позиція держави. Вони хочуть залишити собі "ПриватБанк?" Нехай залишають. Мені не потрібен "ПриватБанк". Але там лежало два мільярди доларів капіталу. Нехай повернуть, і немає питань", - каже Коломойський.

Національний банк України одразу заявив, що не визнає законності рішення Окружного адмінсуду Києва, тому буде подавати апеляцію. Там збираються звернутися до РНБО, тому що "завдається шкода міжнародному іміджу України". "Законність рішень очевидна і зворотна процедура у цьому питанні неможлива, адже для цього немає ні правових, ні економічних підстав. Після виведення неплатоспроможного банку з ринку за участю держави, "ПриватБанк" повністю перейшов на ринкову бізнес-модель і сьогодні є найприбутковішим українським банком та частиною стабільної і прозорої банківської системи", -  зазначила перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова.

У НБУ переконані, що рішення підриває міжнародний імідж України. Згодом на спеціальній прес-конференції Катерина Рожкова заявила, що повернути "ПриватБанк" колишнім акціонерам не вдасться.

Ухвала суду стала буквально інформаційною бомбою, особливо перед голосуванням у другому турі виборів президента України, 21 квітня.

Своєю чергою, голова правління "ПриватБанку" Петр Крумханзл заявив, що рішення про незаконність націоналізації "ПриватБанку" не вплине на його роботу. "Рішення ніяк не вплинуло на роботу банку, ми продовжуємо працювати в стандартному режимі. Банк іноваційний, банк стабільний та прибутковий. В "ПриватБанку" зараз ліквідність майже 100%. У нас немає ніяких нестандартних ситуацій та не бачимо, щоб хтось знімав більше коштів, ніж зазвичай", – сказав він та додав, що немає ніяких передумов для дестабілізації ситуації.

Міністерство фінансів не погодилось із вердиктом і готує апеляцію. У відомстві переконані, що рішення щодо націоналізації "ПриватБанку" було на підставі норм чинного тоді законодавства, яке підтримали на засіданні Ради національної безпеки та оборони. У Мінфіні додали, що після націоналізації держава вклала у "ПриватБанк" 155,3 млрд гривень, аби забезпечити "стабільність банківської системи та економіки загалом", а рівень покриття зобов'язань високоліквідними активами дозволяє банку забезпечувати стабільний фінансовий стан, високу платіжну дисципліну і своєчасне виконання вимог перед клієнтами.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман підтримав позицію НБУ і Мінфіну. "Мене ж цікавить зовсім інше - збереження грошей вкладників і держресурсів. Насправді, рішення, яке розглядала РНБОУ за рішенням Нацбанку, якраз передбачало те, щоб врятувати, докапіталізувати банк державою, щоб забезпечити стабільність грошей вкладників. Що і було зроблено державою", - зазначив глава уряду, який не виключив, що новий судовий процес може тривати роки розгляду.

Своєю чергою, у зверненні президент Петро Порошенко заявив, що рішення Окружного адмінсуду загрожує державі дефолтом і новою економічною кризою, а для мільйонів українців втратою грошей.

Водночас у штабі політичного опонента Порошенка на виборах Володимира Зеленського повідомили, що судова ухвала – наслідок судової реформи за часів правління чинного президента. "Судова реформа імені Порошенка в дії. Замість того, щоб відстоювати інтереси держави, НБУ програє суд щодо "ПриватБанку", - йдеться у повідомленні. Також там іронічно запитали і про те, хто ж "все таки маріонетка Коломойського".

Посольство США в Україні нагадало про підтримку рішення влади у грудні 2016 року. Американські дипломати зазначили, що в банку проводилась реформа корпоративного управління, змінена бізнес-модель, що призвело до "посилення ефективності та стабільності всієї банківської системи". "Ми продовжуємо підтримувати зусилля НБУ щодо реформування фінансового сектору України, у тому числі шляхом запровадження принципів розумного корпоративного управління, а також зусиль Міністерства фінансів щодо реформування корпоративного управління в державних банках. Важливо, що влада продовжує свої зусилля щодо відшкодування збитків від колишніх власників та пов’язаних сторін збанкрутілих банків. Міжнародні партнери України будуть уважно стежити за розвитком подій у цій сфері", - йдеться у повідомленні. 

Європейський банк реконструкції та розвитку підтримав сторону Нацбанку України та Міністерства фінансів.

Суд визнав націоналізацію "Приватбанку" незаконною

Суд визнав націоналізацію "Приватбанку" незаконною

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Скандал навколо Окружного адмінсуду
Наступна публікація