"Укрнафта" і посадка Гонтарєвої: Чому Коломойський поспішає відсудити "Приватбанк"

Окружний адмінсуд Києва визнав незаконними рішення, що призвели до націоналізації "Приватбанку", який належав до кінця 2016-го року групі "Приват" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова

"Укрнафта" і посадка Гонтарєвої: Чому Ко…

Не секрет, що українська Феміда уважно стежить за політичною ситуацією в країні. Тому було вельми очікуваним визнання "безпідставною" націоналізації Приватбанку, зокрема, у зв'язку з недоведеністю... наявності визначених законом підстав для віднесення ПАТ "КБ "Приватбанк" до категорії неплатоспроможних" та порушеннями процедури процесу переходу до держвласності, "порядок якої регламентовано на законодавчому рівні", пише Depo.ua з посиланням на "Ділову столицю".

Дивно інше - чому все це сталося саме 18 квітня, за декілька днів до виборів? Цьому може бути два пояснення.

Передвиборчий вплив

По-перше, в разі обрання президентом Володимира Зеленського, якого пов'язують з Коломойським, новому гаранту буде набагато зручніше парирувати питання і звинувачення про підігравання олігарху. Саме тому, що він гарант: як суд ще за президентства Петра Порошенка постановив - так і має бути, ну, або долю банку повинні вирішувати апеляційні інстанції - адже вони є незалежною гілкою влади. Яка уважно стежить за ситуацією... Але це для широкого загалу.

А для вузьких кіл таке судове рішення - чіткий сигнал про те, що адвокат Коломойського Андрій Богдан вже є набагато впливовішим, аніж всі юристи Адміністрації президента. Як тут не згадати, що Богдан, якого називають неформальним куратором штабу Зеленського, нібито вже побував у Конституційному суді, де міг поспілкуватися щодо закону про люстрацію, під який він підпадає.

З іншого боку, паніка серед населення, яка спалахує через такі новини про найбільший банк країни, може зіграти і проти Зеленського, якщо люди будуть пов'язувати стабільність фінустанови, де гроші лежать, з Порошенком.

Що робити? Розплата нафтою

Але згадаймо про Коломойського. Нещодавно він повідомив, що претендує на грошову компенсацію, а не на сам банк. "Мені не потрібен "Приватбанк". Але там лежало $2 млрд капіталу. Нехай повернуть, і немає питань", - заявив олігарх в інтерв'ю "Економічній правді" 8 квітня. Так що питання, чи повернеться націоналізований банк "Привату" після всіх судів (напевно, буде апеляція), ще не риторичне. На відміну від питання про компенсації Коломойському.

І тут слід звернути увагу на іншу ситуацію навколо його великого активу. Йдеться про "Укрнафту", де у держави контрольний пакет, але понад 40% - у "Привату". Як відомо, у 2015 р. підконтрольний групі менеджмент усунули від керівництва компанією, однак цієї весни вона знову попливла до рук людей, пов'язаних з Коломойським. Зокрема, на зборах акціонерів "Укрнафти", достроково, з 30 квітня 2019 р., припинили повноваження голови правління Марка Роллінса і обрали тимчасово виконуючим його обов'язки Олега Геза, якого відносять до сфери впливу Ігоря Валерійовича. Так от, після зміни влади держава може розплатитися з Коломойським, не чіпаючи "Приватбанк". Досить розділити "Укрнафту" на дві компанії - по газовому та нафтовому напрямку. Тим паче, що про такий поділ мова йде давно. Останнє може коштувати рівно стільки, щоб портфель акцій, якими в ній володіє держава, оцінювався приблизно в $2 млрд. Ось його і передадуть групі "Приват", яка по суті і стане повним власником цієї новоствореної компанії. Це як мінімум, а в гіршому випадку Коломойському можуть віддати і газову структуру, вичленовану з "Укрнафти".

В результаті і олігарх буде задоволений, і влада зможе запевняти, що до кишень вкладників "Приватбанку", пенсіонерів, бюджетників та інших "маленьких українців" ніхто не заліз.

Хто винен? Сидіти за кордоном

Однак збитки для держави очевидні. І в разі остаточного визнання націоналізації "Приватбанку" незаконною, за це має понести відповідальність, в першу чергу, колишнє керівництво Національного банку України. Чому? В основі націоналізації в грудні 2016 р. лежало рішення регулятора про визнання "Приватбанку" неплатоспроможним. Відразу ж за ним Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення про необхідність взяти фінустанову в держвласність, і лише потім уряд увійшов в капітал банку, ставши власником 100% акцій.

До речі, активну участь у цьому процесі брав нинішній радник Зеленського Олександр Данилюк, який на той час був міністром фінансів. Зараз він стоїть на своєму: рішення про націоналізацію банку було правильним, але "згідно з інформацією, за якою уряд приймав рішення про приватизацію". І це ключове - прозорий натяк на те, що всі ниточки тягнуться до НБУ і визнання фінустанови неплатоспроможною. Додамо, що в решті решт націоналізація "Приватбанку" коштувала державі понад 150 млрд грн (більшість з яких, щоправда, було внесено в капітал банку у вигляді держоблігацій) - саме стільки, запевняють в НБУ, знадобилося, щоб довести капітал банку до необхідного рівня. Хоча колишні власники відзначають, що він міг виконувати свої зобов'язання.

У коментарі "ДС" керуючий партнер АО "Чудовський та партнери" Ігор Чудовський зазначив, що при скасуванні рішення правління НБУ про визнання "Приватбанку" неплатоспроможним у ГПУ "виникають підстави для кримінального переслідування керівництва НБУ, а саме Валерії Гонтарєвої".

"Тому що через це, хоч і колективне, рішення було завдано шкоди державі у вигляді 150 млрд грн. Довести провину Гонтарєвої якраз буде складно саме через те ж колективне рішення, яке, швидше за все, обґрунтовується висновками фінансових аудитів та експертиз. Але при розслідуванні кримінальної справи і встановлення умислу на заволодіння посадовими особами НБУ не тільки коштів від докапіталізації, але і в заволодінні майном банку - стаття 206-2 КК України, виникають підстави для визнання акціонерів "Привату" потерпілими і повернення банку в приватну власність", - пояснив юрист.

Він вважає, що відповідне рішення суду стає "встановленим юридичним фактом порушення керівництвом НБУ при подальшій процедурі переходу банку під контроль держави". Одним словом, Гонтарєвій, яка, за деякими даними, зараз перебуває в Лондоні, краще не повертатися на батьківщину, тому що, якщо Зеленський переможе, то йому і Коломойському потрібна буде перша жертва з найближчого оточення Порошенко. І саме Гонтарєва якомога краще підходить на цю роль - саме з неї можна почати розкручувати клубок "посадок", який повинен привести до Порошенка. Це дуже важливо як для мстивого Коломойського, так і для "слуги народу" Зеленського, хоча і з різних причин - Коломойський тим самим покаже всім, хто в країні господар, а Зеленський виконає свою обіцянку покарати корупціонерів. Так, щоб всім було зрозуміло - "друзям все, ворогам - закон".

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme