На розгляді в Комітеті Верховної Ради з питань інтеграції України в ЄС зараз знаходяться відразу два законопроекти – №3097 та №3097-1, які припускають десятикратне відшкодування споживачеві за неправильне нарахування комунальних послуг.

Законопроектами пропонується внести поправки до чинних законів з метою захисту споживачів перед постачальниками комунальних послуг – «Про житлово-комунальні послуги» і «Про захист прав споживачів».

рахунки за ЖКГ, скріншот з відео
рахунки за ЖКГ, скріншот з відео


Документи – №3097, і №3097-1 – пропонують ввести компенсацію споживачеві в десятикратному розмірі, якщо він зможе у судовому або позасудовому порядку аргументувати, що та вартість, яка зазначена в отриманих ними платежах, завищена або нарахована з порушенням умов договору або закону. Компенсація буде нараховуватися в десятикратному розмірі від повної вартості, нарахованої з порушенням умов договору для оплати споживачем, пише «Євроінтеграційний дайджест».

Борги за комуналку, Домофонд
Борги за комуналку, Домофонд

Популярні новини зараз
Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

У проекті №3097-1 закладено ще два нововведення: припинити нарахування і сплату пені в разі несвоєчасної оплати житлокомпослуг і ввести мораторій на примусове виселення з житла, його стягнення, припинення надання послуг. Останній пункт, все ж, має виняток. Норма не повинна поширюватися на боржників, чия сім'я має середньомісячний сукупний дохід в розрахунку на місяць за попередній рік не менше п'ятикратного розміру прожиткового мінімуму для сім'ї.

За інформацією Держстату, загальна заборгованість українців за житлово-комунальні послуги та енергоресурси тільки в період 2015–2019 років зросла в 4,2 рази – з 12,4 млрд грн до 52,1 млрд грн.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Як оплатити комуналку не виходячи з дому — два простих способи, записуємо

Як повідомляє портал «Знай.ua» Компенсують комунальні послуги через коронавіруса? Українцям змінять тарифи під час карантину

Також «Знай.ua» писав, що Що буде з субсидіями і заборгованістю під час карантину – у Мінсоцполітики звернулися до пенсіонерів