Безхмарне небо впливає на швидке танення Гренландії — дослідження

Євгенія Луценко, фото
Євгенія Луценко
Через безхмарні дні у Гренландії випало на 50 мільярдів тонн менше снігу. Так, сонячні промені частіше потрапляли на поверхню та сприяли таненню.

Про це повідомляє BBC.

Міжнародна група науковців на чолі з доктором Марко Тедеско з Колумбійського університету в Нью-Йорку заявила, що на танення льодовиків впливає не лише висока температура повітря.

Науковці встановили, що над Гренландію протягом рекордної кількості часу були погодні умови високого тиску. Так, у південній частині острова це спричиняло ясне небо з більшою кількістю сонячних променів. Через відсутність нового шару снігу тануло більше льоду.

Погодні умови впливали й на північну та західну частину острова.

«Уявіть собі пилотяг, який крутиться за годинниковою стрілкою та висмоктує все тепле та вологе повітря з Нью-Йорка. Потім це тепле повітря осідає у північній частині», — пояснив Тедеско.

Науковці наголосили, що на танення льодовиків значно впливає безхмарне небо та прямі сонячні промені, а не лише глобальне потепління.

Нагадаємо, Гренландія й Антарктика нині тануть у шість разів швидше, ніж 30 років тому. Причиною цьому науковці називають глобальне потепління.

У Гренландії зберігається стільки замороженої води, що якби острів розтанув — рівень моря по всьому світу підвищився б до 7 метрів.

читайте також
Марнішають і народжують менше дітей: дослідники виявили негативний вплив зміни клімату на білих ведмедів Гренландія продаватиме воду танучих льодовиків


Поділитися: