Вибухи в Балаклії: Арахамія розповів про спроби фальсифікувати результати слідства

Вибухи в Балаклії: Арахамія розповів про спроби фальсифікувати результати слідства
Вибухи боєприпасів на військовому складі в Балаклії, 23 березня 2017 року

Арахамія вимагає від Генеральної прокуратури, щоб слідство було передане в центральний главк

Під час розслідування вибухів на складах боєприпасів у Балаклії Харківської області були спроби фальсифікацій.

Про це заявив лідер фракції партії «Слуга народу», голова тимчасової слідчої комісії з розслідування вибухів на українських складах боєприпасів Давид Арахамія в ефірі телеканалу ICTV.

«Ми вважаємо, що були спроби фальсифікувати результати слідства. Тому ми вимагаємо від Генеральної прокуратури, щоб слідство було передане в центральний главк: із Харкова була забране до Києва, у головне управління СБУ», – сказав Арахамія.

Він повідомив, що спочатку для розслідування інциденту залучили експертів з Харківського інституту судових експертиз імені Бокаріуса, які заявляли, що інцидент спричинили вибухи зсередини.

«Потім якимось магічним чином все почалося змінюватися. З Києва начальство прилетіло, сказало, що це був безпілотник, тому що були якісь сигнали від Аероруху, що нібито на радарах був зафіксований рух якогось об’єкту», – сказав Арахамія.

Він додав, що розвідка не мала даних про моделі російських ударних безпілотників з відповідними розмірами.

«Потім ми знайшли тих експертів, яких залучили в перші ж дні з інституту Бокаріуса. Вони спочатку дуже-дуже не хотіли, бо боялися. Вони казали, що побоюються казати про те, що вони бачили, та їхні попередні висновки. Вони бачили воронки. На дні цих воронок знайшли вибухові речовини, які не могли бути в цих ящиках з боєприпасами», – зазначив депутат.

 23 березня 2017 року у м. Балаклія Харківської області на території військового арсеналу Міністерства оборони виникла пожежа з подальшою детонацією боєприпасів та розльотом вибухонебезпечних предметів за межі арсеналу.

Із зони ураження навколо артскладів було евакуйовано близько 36 тисяч осіб. Зруйновано 392 будівлі. До списку постраждалих внесено 3908 мешканців міста. Кабінет міністрів України виділив на ліквідацію наслідків вибухів 145 млн грн, з резервного фонду обласного бюджету – ще 10 млн грн. Для надання матеріальної допомоги постраждалим з обласного бюджету виділено 30 млн грн, з районного – 5 млн, з міського – 4,5 млн грн.

Тоді слідство встановило свідків, котрі бачили, як із безпілотного літального апарата було скинуто засоби, що спричинили детонацію та вибухи на складах 65-го ракетно-артилерійського арсеналу Міноборони поблизу Балаклії.

Звіт оприлюднено на сайті Верховної Ради.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: