Польща хоче арештувати активи «Північного потоку-2»

Польща хоче арештувати активи «Північного потоку-2»
Польща думає, як стягнути з «Газпрому» гроші, які винні росіяни 

Польський чиновник ставить у приклад український «Нафтогаз», який свого часу виграв арбітраж у «Газпрома» та стягнув гроші з активів росіян у Європі

«Газпром» не виконав рішення Стокгольмського суду і не знизив ціну на газ для польської компанії PGNiG. Отже, Польща має намір повернути заборговані гроші, наприклад, шляхом накладення арешту на активи газопроводу «Північний потік-2». Про це заявив заступник міністра державних активів Януш Ковальський, повідомляє Wprost.

За словами чиновника, кілька років тому український «Нафтогаз» виграв суперечку в арбітражі. Зокрема, тоді суд присудив «Нафтогазу» майже 3 мільярди доларів.

«Українці, не дивлячись на «Газпром», ефективно взяли їхні активи по всій Європі. Сьогодні, коли у нас виникає питання про те, як стягнути понад 6 мільярдів злотих від «Газпрому», які були присуджені польській стороні Арбітражним судом у Стокгольмі за PGNiG як переплачені гроші за газ, найкращим рішенням, на мою думку, є таке жорстке рішення. PGNiG також рухається в цьому напрямку сьогодні», - зазначив Ковальський. 

Як пояснив Ковальський, у Варшави є юридичні інструменти для стягнення з «Газпрому» коштів. 

«Перш за все, якщо росіяни все ще не дотримуються закону, то, на мою думку, найкраще спочатку взятися за Nord Stream AG та Nord Stream 2 AG. Це також може затримати реалізацію проекту «Північний потік-2». По-друге, будь-які поступки з «Газпромом» щодо виплати 6 мільярдів злотих, на які ми маємо право, повинні бути виключені», - додав Януш Ковальський.

Зазначимо, перед цим російський газовий монополіст ВАТ «Газпром» не виконав рішення Стокгольмського арбітражного суду від 30 березня і не знизив ціну на газ для польської нафтогазової компанії PGNiG

Арбітраж зобов'язав російську компанію сплатити 1,5 мільярда доларів. У Стокгольмі визнали справедливими вимоги PGNiG про зміну формули ціни в рамках чинного контракту і зв'язку її з котируваннями газу на європейському ринку. Йдеться про постачання, які проводилися в період з 1 січня 2014 року.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: