Надмасивна чорна діра в галактиці GSN 069 захопила своєю гравітацією червоний гігант і перетягла до себе зовнішні шари, однак ядро зірки залишилося на орбіті навколо чорної діри. До такого висновку прийшов астроном Ендрю Кінг з Університету Лестера у Великобританії, вивчив знімки з телескопа Чандра. Дивно, але ефект чорної діри на це космічне тіло не впливало. Цілком можливо, що на протилежному боці знаходився і інша чорна діра, яку вчені не помітили, з-за чого зірка так і залишилася на своєму місці.

Чорна діра, Chandra X-Ray Observatory

“Цей білий карлик знаходиться на еліптичній орбіті поруч з чорною дірою, роблячи один оберт кожні 9:00”, - пояснив Кінг.

Чорна діра - це ядро галактики GSN 069, і вона досить легка - тільки в 400 000 разів більше маси Сонця. Згідно моделі Кінга, ця чорна діра швидко позбавляє зірку її зовнішніх шарів, прискорюючи її еволюцію в білого карлика, мертве ядро, яке залишається, коли зірка вичерпала своє ядерне паливо. Але зараз білий карлик був спійманий на орбіті навколо чорної діри і продовжує живити її. Причому робить це досить повільно, що нехарактерно для чорних дір.

Космос, фото pxhere
Космос, фото pxhere

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Також вчені відзначили, що траєкторія зірки з кожним обертом змінюється, але от відстань залишається приблизно таким же.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, що хакери усунули дефект у роботі iOS 13 і iPhone раніше самої Apple. Нагадаємо, що нещодавно виявили вразливість програми пошти, яка дозволяла хакерам віддалено зламувати смартфони користувачів.

Як повідомляв Знай.uа компанія Apple знайшла спосіб здешевити свої ноутбуки. Тепер корпорація буде впроваджувати в MacBook власні чіпсети, і відмовиться від послуг Intel. У теорії, це зробить ноутбуки набагато дешевше.

Також Знай.uа повідомляв, що компанія HTC раптово повернулася на ринок смартфонів. Корпорація вже довгий час не випускала нові смартфони, але тепер щось зміниться. Швидше за все, мова йде про флагмані, і його вихід запланований на 2020 рік.