Російська служба BBC оприлюднила ймовірне ім'я одного з головних фігурантів у справі збитого МН17

Російська служба BBC оприлюднила ймовірне ім'я одного з головних фігурантів у справі збитого МН17

Ним може бути діючий перший заступник керівника прикордонної служби ФСБ Росії генерал-полковник Андрій Бурлака

Російська служба BBC оприлюднила ймовірне ім'я одного з головних фігурантів у справі збитого МН17
Андрій Бурлака
Фото: bbc.com

Особою, яка проходить у матеріалах Об'єднаної слідчої групи (JIT) у справі MH-17 під псевдонімом «Володимир Іванович», може бути діючий перший заступник керівника прикордонної служби ФСБ Росії генерал-полковник Андрій Бурлака. Про це повідомляє російська служба BBC із посиланням на власне джерело.

Зазначається, що агентство з розслідувань Bellingcat також провело аналіз технічних даних та прийшло до висновку, що Андрій Бурлака та «Володимир Іванович» можуть бути однією людиною.

В оприлюднених слідчими телефонних переговорах представники ДНР між собою називали Володимира Івановича командиром усієї операції, яку проводять на сході України. Окрім того, колишній міністр оборони ДНР Ігор Стрєлков згадував, що підпорядковувався наказам Володимира Івановича.

У Бі-бі-сі також зазначають, що мають в розпорядженні інформацію про переміщення генерала в 2014 році. Згідно цим даним, у день падіння малайзійського Boeing під Донецьком Андрій Бурлака перебував у Ростові-на-Дону.

Фоноскопічна експертиза, зроблена за запитом Бі-бі-сі, показала як подібності, так і деякі відмінності в голосі генерала Бурлаки та «Володимира Івановича».

Окрім того, за даними джерела Бі-бі-сі, після завершення активної фази конфлікту на сході України в 2014-2015 роках генерал Бурлака отримав вищу державну нагороду РФ – звання Героя Росії.
Проте саме агентство наголошує, що йому не вдалося знайти указ про присвоєння генералу цієї нагороди. Зазначається, що існують випадки, коли звання Героя Росії присвоювалося закритим указом, який ніколи не публікувався.

Раніше cуд у Гаазі постановив зберегти анонімність 12 свідків у справі MH17.

Нагадаємо, чотирьом фігурантам справи про збиття над окупованим Донбасом літака Boeing 777 рейсу MH17 світить покарання у вигляді довічного позбавлення волі. У цій справі четверо підозрюваних, серед них – троє громадян Росії Ігор Гіркін, Сергій Дубінський, Олег Пулатов та українець Леонід Харченко, який воював на боці сепаратистів. Вони, переконане слідство, були причетні до транспортування зенітно-ракетної установки «Бук» з Росії на підконтрольний їм Донбас, охороняли «Бук», а коли збили борт МН17 – переховували «Бук» і відганяли його назад у Росію.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло