$39.60 €42.27
menu closed
menu open
weather +5 Київ

"Діяти потрібно, як "Нафтогаз". Польща пригрозила заарештувати активи "Північного потоку – 2" через спір із Росією

"Діяти потрібно, як "Нафтогаз". Польща пригрозила заарештувати активи "Північного потоку – 2" через спір із Росією У Польщі заявили, що можуть завадити реалізації проєкту "Північний потік – 2"
Фото: EPA

Наприкінці березня Стокгольмський арбітраж ухвалив рішення на користь Польщі в п'ятирічному спорі з "Газпромом" про ціну на газ, але російська компанія поки його не виконала. Заступник міністра енергетики Польщі Януш Ковальчик вважає, що у протистоянні з "Газпромом" потрібно використовувати досвід України, яка домагалася арешту активів "Газпрому" в Європі й у підсумку отримала компенсацію.

Заступник міністра енергетики Польщі Януш Ковальчик в інтерв'ю журналу Wprost, яке вийшло 27 квітня, розповів, що польський уряд розглядає варіант арешту активів "Газпрому", щоб змусити його виконувати рішення Стокгольмського арбітражу.

Наприкінці березня Стокгольмський арбітраж ухвалив рішення на користь Польщі в п'ятирічному спорі з "Газпромом" про ціну на газ. Суд визнав справедливими вимоги державної нафтогазової компанії Польщі PGNiG змінити формулу ціни в межах підписаного з РФ 1996 року контракту, оскільки вона була неринковою і завищеною, повідомила PGNiG. Нову формулу будуть застосовувати до постачання газу, починаючи з 1 листопада 2014 року. PGNiG попередньо оцінила компенсацію за переплату в $1,5 млрд. "Газпром експорт" заявив, що вивчає рішення суду. Але 24 квітня PGNiG повідомила, що Росія не виконує його, оскільки "Газпром" виставив їй рахунки за газ на старих умовах.

Оскільки росіяни не виконують рішення суду, "було б непогано" спочатку заарештувати акції компаній Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG, які працюють над проєктами газопроводів "Північний потік" і "Північний потік – 2", сказав Ковальчик. Це може затримати реалізацію проєкту "Північний потік – 2", підкреслив він.

Чиновник вважає, що в цьому питанні Польща не має йти на поступки "Газпрому". За його словами, у Польщі є люди, які пропонують не сперечатися з російською компанією, вважаючи її надійним постачальником. Ковальчик сказав, що "Газпром" таким не є, оскільки протягом 20 років у Польщі були "різні неприємні історії з ними, включно з перебоями з постачанням сировини".

Як приклад Ковальчик навів історію спору "Газпрому" і НАК "Нафтогаз України", коли РФ теж відмовлялася виконувати умови Стокгольмського арбітражу. Вимагаючи виплати приблизно $3 млрд компенсації, Україна, зазначив він, домагалася арешту активів "Газпрому" по всій Європі, що привело до позитивного результату (наприкінці 2019 року "Газпром" перерахував Києву гроші). На думку Ковальчика, діяти потрібно "точно так само, як "Нафтогаз", однак "цей шлях потребує подальших процесуальних рішень".

"Можна сказати, що всі головні проєкти, реалізовані в Європі "Газпромом" та його дочірніми компаніями, зрештою можна використати для ефективного стягнення Польщею боргів. Це реальний шлях, і "Газпром" має взяти його до уваги під час розгляду спору з PGNiG", – підкреслив заступник міністра.

Спір PGNiG і "Газпрому" у Стокгольмському арбітражі почався 2016 року. Ямальський контракт, підписаний 1996 року, передбачає постачання в Польщу з РФ 10 млрд м³ газу на рік. Угода діє до 2022 року. У PGNiG заявили, що не мають наміру продовжувати контракт із "Газпромом".

"Північний потік – 2" – газопровід, який має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря. Протяжність маршруту – понад 1200 км, потужність нового трубопроводу становитиме 55 млрд м³ газу на рік. Вартість проєкту – €9,5 млрд, його порівну фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній: англо-нідерландська Shell, німецькі Wintershall і Uniper, французька Engie та австрійська OMV. Будівництво газопроводу розпочали 2018 року і мали завершити до 2019-го, але цього не сталося. 11 лютого "Газпром" зробив презентацію, із якої випливає, що трубопровід планують запустити цього року.