$39.78 €42.38
menu closed
menu open
weather +12 Київ

Разумков про Саакашвілі: Переймати досвід інших держав важливо, але й у нашій команді достатньо людей, які могли б проводити реформи

Разумков про Саакашвілі: Переймати досвід інших держав важливо, але й у нашій команді достатньо людей, які могли б проводити реформи Разумков: Станом на сьогодні я не впевнений, що буду повністю підтримувати обговорювані кадрові призначення
Фото: rada.gov.ua

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков розповів, що в парламентській фракції "Слуга народу" думки про доцільність призначення експрезидента Грузії Михайла Саакашвілі віцепрем'єр-міністром в українському уряді розділилися. Разумков поки не вирішив, як голосуватиме.

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков заявив у інтерв'ю "РБК-Україна", фрагмент якого опублікували 28 квітня, що поки не вирішив, чи підтримуватиме призначення експрезидента Грузії Михайла Саакашвілі на посаду віцепрем'єр-міністра в українському уряді.

"Станом на сьогодні я не впевнений, що буду повністю поділяти й підтримувати обговорювані кадрові призначення в уряд", – сказав Разумков.

На його думку, у команді "Слуги народу" достатньо людей, які можуть проводити реформи в Україні.

"Я завжди говорив, що переймати досвід інших держав і залучати експертів у тих чи інших сферах – це дуже важливо. Але все-таки я думаю, що й у нашій команді достатня кількість колег, які могли б проводити реформи і бути корисними Кабінету Міністрів", – зазначив спікер парламенту.

Він підкреслив, що у фракції "Слуга народу" думки про доцільність призначення Саакашвілі розділилися.

"Уже ближче до засідання, якщо це питання буде винесено, ми побачимо розстановку сил. Хтось палко підтримує таку ініціативу, хтось виступає проти, хтось більш емоційно і політично, а хтось прагматично підходить до цього питання, ґрунтуючись на базових цінностях. У тому числі [тих], з якими ми йшли на вибори. Наприклад, таких, як більше нових осіб [у владі] й відповідальність за прийняття рішень", – сказав Разумков.

22 квітня стало відомо, що президент України Володимир Зеленський запропонував Саакашвілі обійняти пост віцепрем'єра з питань реформ. Президент вважає, що в політика "є потенціал для підтримки уряду України".

У фракції "Слуга народу" заявили, що Верховна Рада може розглянути призначення Саакашвілі 28-го або 29 квітня, але наразі достатньої кількості голосів немає. Колишній грузинський президент 26 квітня висловив думку, що голосів на його користь вистачить.

Голова фракції "Слуги народу" Давид Арахамія заявив, що позачергове засідання Ради може відбутися 30 квітня, але питання про призначення Саакашвілі в порядку денному поки немає.

У 2004–2013 роках Саакашвілі був президентом Грузії. Після закінчення другої каденції 2013 року він покинув країну, зараз проживає в Україні, у нього є українське громадянство.

У 2015–2016 роках експрезидент Грузії очолював Одеську облдержадміністрацію. Пішов у відставку, тому що українська влада, за його словами, підтримувала корупційні клани.