Суб’єкти господарювання Тернопільщини, які мали заборгованість перед працівниками щодо виплати заробітної плати, сплатили у січні-березні 2020 року 10,5 млн гривень. Значна частина цієї суми – заборгована зарплатня, яка склала 6,4 млн гривень. Крім цього, до бюджетів надійшло 2,3 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 1,8 млн грн єдиного внеску. Такого результату вдалося досягти завдяки систематичній роз’яснювальній роботі із керівниками підприємств-боржників.

Долучаються до просвітницьких заходів й органи місцевого самоврядування, оскільки від невиплати офіційної зарплати, використання необлікованої найманої праці втрати несуть місцеві бюджети. Тож у тривалій взаємодії з представниками місцевої влади з питань контролю за додержанням законодавства про оплату праці проведено роз’яснювальну роботу із керівниками 403 підприємств. Позитивним досягненням цього стало підвищення рівня виплати заробітної плати 377 з них, а це – 93,5 відсотка. Додаткові надходження до бюджетів склали 2,9 млн грн, з яких 1,2 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 1,7 млн грн єдиного внеску.

З початку року податківці перевірили 31 суб’єкта господарювання щодо дотримання законодавства про оплатку праці та іншого законодавства (єдиний внесок): 16 юридичних осіб та 15 приватних підприємців. Порушникам нарахували 5 млн 495,1 тис. грн податків та зборів (штрафних санкцій та пені), зокрема 3 млн 917,4 тис. грн податку на доходи фізичних осіб, 509,9 тис. грн єдиного соціального внеску та 296,2 тис. грн військового збору.

Завдяки активізації роз’яснювальної роботи щодо необхідності оформлення трудових відносин із найманими працівниками в березні суб’єкти господарювання працевлаштували 4912 осіб.

податкова

Від admin