Не більше 5 тисяч гривень: як працюватимуть нові правила грошових переказів

Не більше 5 тисяч гривень: як працюватимуть нові правила грошових переказів

Фото: УНІАН

У Нацбанку запевняють, що 95% користувачів взагалі не відчують змін.

Від 28 квітня без ідентифікації відправника не можна поповнити картку або рахунок готівкою на понад п’ять тисяч гривень.

Раніше без паспорта на банківські рахунки можна було покласти втричі більше. Проте це не єдине нововведення. Зміни також торкнуться грошових переказів, електронних грошей, оплати поштових відправлень, йдеться в сюжеті ТСН. 19:30.

Чимало українців стривожені тим, що нові правила фінансового моніторингу додадуть їм зайвого клопоту. У Нацбанку запевняють: 95% з нас взагалі змін не відчують.

Навпаки, закон дозволяє дистанційне відкриття рахунків, тож стояти у черзі до відділення для цього більше не доведеться. А ще нововведення збільшують до 400 тисяч гривень порогову суму операцій, які підлягають обов'язковій перевірці фінмоніторингу. Звітувати треба, якщо знімаєте готівку на цю суму або перераховуєте гроші за кордон. Також під спецперевірку підпадають грошові операції на 400 тисяч гривень чи більше, якщо їх здійснюють політики.

Водночас, для багатьох готівкових операцій тепер знадобиться паспорт. Наприклад:

  • щоби поповнити картку на суму понад 5 тисяч гривень;
  • щоби переказати більше 5 тисяч через платіжний термінал. Щоправда, ця норма запрацює вже з нового року, коли термінали мають обладнати спеціальними пристроями для ідентифікації;
  • лише з паспортом можна переказувати суми, більші за 5 тисяч гривень через систему "Вестерн Юніон";
  • більше не можна анонімно користуватись електронним гаманцем;
  • поштова доставка з післяплатою у готівці на суму понад 5 тисяч гривень також потребуватиме ідентифікації.

Втім, багато інших повсякденних операцій будуть здійснюватись, як раніше. Так, правила нового закону не розповсюджуються на оплату комунальних послуг, сплату штрафів, сплату товарів чи послуг вашою банківською карткою, а також на зняття готівки з власного рахунку чи погашення кредиту до 30 тисяч гривень.

Гроші з тіні: чи доведеться звітувати про поповнення коштів через нові правила карткового переказу

Гроші з тіні: чи доведеться звітувати про поповнення коштів через нові правила карткового переказу

Жодних обмежень при переказі грошей з картки на картку немає. Адже клієнти - власники карток, вже ідентифіковані банком. Не варто хвилюватись і підприємцям. Передавати дані про операції у податкову банки не зобов'язували, запевняє фінансист Михайло Рогальський.

"Для переводів фізичних осіб P2P, насправді, нічого не змінюється. Додається технічна сторона для банків у цих питаннях. Тепер такі платіжки повинні супроводжуватися інформацією про платника та отримувача. Але з точки зору податкового регулювання та з точки зору того, що повинні робити люди, котрі отримують P2P платіжки, нічого цей закон не змінює", - каже Рогальський.

У банку справді можуть поцікавитись походженням коштів. Проте це стосується транзакцій на великі суми, такі ж вимоги діяли й до сьогодні. Доводити, що ваші гроші не отримані з наркотрафіку вам доведеться не частіше, ніж зараз, запевняють в НБУ.

Натомість, закон зобов'язує банки уважніше стежити за фінансовою активністю клієнтів з групи ризику. Зокрема, додатковий моніторинг будуть здійснювати у клієнтів "підвищеного ризику" - пубічних осіб, політиків чи бізнесменів. Про дрібні платіжки мова не йде. 

Нові правила також не стосуються мобільних операторів. Жодних змін у використанні анонімних мобільних сім-карт немає. Натомість закон розширює коло тих, хто має ідентифікувати клієнтів. Це поштові оператори, ріелтори, юристи, емітенти електронних грошей, податкові консультанти, букмекери та лотерейники. До кінця року для них діятиме перехідний період, за цей час вони мають підготувати необхідні інструменти.

Кореспондентка ТСН Марія Васильєва.

Повʼязані теми:

Наступна публікація