Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Депутати планують оскаржувати «антиколомойський» закон у Конституційному суді — Разумков

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що певні народні депутати «не від монобільшості» будуть оскаржувати у Конституційному суді «банківський» законопроєкт у випадку його ухвалення.

Про це він розповів в інтерв'ю «РБК-Україна».

«Вже є заяви наших колег з інших політичних фракцій і груп не монобільшості про те, що вони будуть звертатися в Конституційний суд, якщо цей закон буде прийнятий. Це їх право. Все в рамках закону», — розповів він.

Водночас глава парламенту вважає, що говорити про конституційність чи неконституційність цього законопроєкту ще зарано.

«Потрібно буде подивитися, яким він вийде з комітету і яка таблиця правок буде запропонована до прийняття фактично», — зазначив він.

Разумков уточнив, що у нього як у народного депутата також «є питання» до цього законопроєкту: «Я не можу погодитися з усіма нормами, які там прописані. Це тривала дискусія».

Нагадаємо, профільний комітет  розглянув вже понад половину правок  до цього документу. Розгляд продовжили до 27 квітня.

Загалом до банківського законопроєкту подали рекордну кількість правок —  16335Тут  розповідаємо, хто подав найбільше.

Зазначимо, що ухвалення банківського закону є останньою ключовою вимогою, яку Міжнародний валютний фонд поставив Україні для підписання кредитної програми на 5-8 мільярдів доларів. Раніше серед вимог було також ухвалення закону про ринок землі, який Рада  схвалила у другому читанні  31 березня.

Розгляд земельного закону депутати також намагалися затягнути, внісши численні правки (загалом 4018 правок). Через це закон Рада розглядала майже 2 місяці.

30 березня Рада ухвалила так званий  «антиколомойський» законопроєкт  у першому читанні.

Законопроєктом регулюються повноваження Національного банку щодо виведення банків з ринку, визнання їх банкрутами. Також закон однозначно забороняє повернення націоналізованих банків колишнім власникам. Зокрема це дозволить унеможливити повернення ПриватБанку колишнім власникам олігархам Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову.