Карантин – не привід відмовлятися від щеплення

Карантин – не привід відмовлятися від щеплення

Попри карантин та пандемію у зв’язку з COVID-19, наразі триває Світовий тиждень імунізації-2020. Адже будь-яке порушення планових щеплень, навіть на короткий період, може призвести до спалахів вакцинокерованих інфекцій.

Вакцинація — єдиний спосіб уникнути давно відомих хвороб

Фахівці ВООЗ наголошують, що щеплення дозволяють ефективно боротися із поширенням небезпечних недуг. Щороку завдяки вакцинації у світі вдається зберегти 2–3 мільйони дитячих життів. Проте, призупинення вакцинації через епідемію коронавірусу навіть на короткий час може призвести до спалаху тих інфекційних хвороб, які б, здавалося, вдалося подолати за допомогою проведення планових щеплень. Окрім того, відмова від вчасної вакцинації в подальшому може викликати перевантаження систем охорони здоров’я, які зайняті ліквідацією наслідків COVID-19.

Медики розвіюють міфи, що вакцинація робить слабким імунітет та доводять протилежне: інфікування вірусами може ослабити імунну систему та опірність організму.

— Саме тому імунізацію не можна припиняти в жодному разі навіть у період надзвичайних ситуацій, — пояснює заступник головного лікаря з охорони материнства та дитинства КП КНП «Шепетівський центр ПМСД» Шепетівської районної ради Лілія Гнатюк. — Вакцини забезпечують захист у будь-якому віці, тож обмежень щодо ніяких нема. Для створення належного імунітету щеплення необхідно розпочинати вже з народження дитини, ще до того, як вона почне активно контактувати з іншими.

Загалом, безкоштовно вакцинуватися можна проти десяти інфекційних захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, правцю, кашлюку, кору, паротиту, краснухи, вірусного гепатиту В, гемофільної інфекції.

Вакцинуватися в АЗПСМ № 6 — безпечно!

Наразі дитяча амбулаторія (АЗПСМ № 6 КП КНП «Шепетівський центр ПМСД» Шепетівської районної ради) забезпечена усіма обов’язковими вакцинами та продовжує проведення планових щеплень у період карантину з дотриманням усіх правил та заходів безпеки. Зокрема, в приміщенні розділено зони прийому дітей, створено окремі входи для здорових та хворих. Також розмежовано час прийому та сформовано окремі бригади лікарів для надання медпослуг.

— В амбулаторії, що обслуговує виключно дитяче населення, створені всі належні умови для проведення вакцинації, — запевняє Лілія Борисівна. — До установи дитина з мамою (чи іншим представником) у засобах захисту потрапляє через окремий вхід, який виділено лише для здорових дітей, аби мінімізувати будь-які контакти. Між прийомами ми регулярно провітрюємо та кварцуємо приміщення, ретельно дезінфікуємо поверхні. Наш медичний персонал дотримується усіх правил гігієни. Вакцинуватися у нас безпечно!

Безпосередньо в кабінеті здорової дитини перед щепленням лікар-педіатр із бригади, що обслуговує здорових дітей, у засобах захисту оглядає малюка. За умови, що у пацієнта немає протипоказів, його вакцинують.

Карантин – не привід відмовлятися від щеплення

Перед самою процедурою лікар розповідає про щеплення, надає інформацію щодо сертифікатів та умов зберігання вакцин, а також відповідає на всі запитання. Лише після того мама, батько чи інший законний представник дитини, має підписати інформовану згоду на проведення процедури, яка затверджена Міністерством охорони здоров’я України і використовується по всій території країни.

Варто зазначити, що в дитячій амбулаторії загальної практики сімейної медицини № 6 для вакцинації задіяні лише ті медичні працівники, які пройшли спеціальну щорічну підготовку та володіють правилами організації і технікою проведення щеплень, а також навичками надання невідкладної допомоги.

Карантин – не привід відмовлятися від щеплення

Після вакцинації за кожною дитиною ведеться нагляд.

Пропустили вакцинацію за графіком — лікар підбере його індивідуально

У випаду, коли вакцинують поза Календарем щеплень, буде підібрано оптимальну схему імунізації. Адже інколи обставини складаються так, що вакцинуватися вчасно змоги нема. Особливо це питання актуальне в період складної ситуації з коронавірусом та оголошеним карантином.

— У цьому випадку потрібно скласти індивідуальний графік вакцинації з лікарем та надолужити пропущене за першої ж можливості, — радить Лілія Борисівна. — Якщо графік порушено, вакцинацію можна робити у будь-якому порядку. Але при цьому обов’язково стежити за дотриманням інтервалів введення доз. В один день можна вводити декілька вакцин, а застосування багатокомпонентних вакцин зменшує кількість уколів і візитів до амбулаторії. Відповідно, діти та батьки отримають набагато менше стресів.

Деякі щеплення варто робити невідкладно

Втім, якщо до планових щеплень ще можна готуватися та заздалегідь записуватися, з екстреною вакцинацією чи постконтактною профілактикою зволікати не варто. Адже будь-яке затягування часу може призвести до трагічних наслідків.

Карантин – не привід відмовлятися від щеплення

— Екстрена профілактика правця здійснюється при контакті з кров’ю (ризик інфікування гепатитом Б), укусі тварини (ризик інфікування сказом) та травмі, — пояснює лікарка.

Отож, зі слів медиків, карантин — не привід відмовлятися від вакцинації! Адже це може врятувати життя.

Поділитися посиланням:
FacebookTelegramViberWhatsAppX

Підписатися на наші новини у месенджерах:

Новини партнерів


2 коментарі до статті «Карантин – не привід відмовлятися від щеплення»

  1. Лилия Каминская коментує:

    Впаяяють протерміновані чи неякісні вакцини. А ще одне – мабуть при ослабленому карантином організмі не дуже добре іх робити

  2. Зараз планові щеплення відмовляються робити.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Я ознайомився/лася та погоджуюся з Правилами коментування та Політикою конфіденційності

Теґи публікації


Вам також може бути цікаво



У Шепетівці затвердили нові тарифи на ритуальні послуги
У Шепетівці собаки ледве не відгризли дитині палець
На Шепетівщині «гуляє» парвовірусна інфекція
На території України циркулюють 29 субваріантів COVID-19
У сусідній із Хмельниччиною області скажений кріль вкусив жінку і помер
Заклади освіти Шепетівської ТГ переходять на дистанційне навчання

Читайте у цій рубриці



Ветерани та ветеранки можуть отримати знижки на квартплату та плату за комунальні послуги й опалення будинків
За несплату аліментів — мобілізація: не стануть винятком і багатодітні батьки
Коштовні годинники, елітні авто та старі пожежні депо: цікаві лоти на держторгах
Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії
Хто матиме право на відстрочку і «бронювання» – аналітики пояснюють закон про мобілізацію
Хмельницькобленерго закликає економити електроенергію у вечірні години
FacebookTelegramViberWhatsAppX