Співпраця під загрозою: у МВФ попередили Офіс президента про неприпустимість змін законодавства про НАБУ

Співпраця під загрозою: у МВФ попередили Офіс президента про неприпустимість змін законодавства про НАБУ

Фото: Національний банк України

У Фонді надіслали на Банкову відповідний лист.

У Міжнародному валютному фонді надіслали листа до Офісу президента із попередженням щодо можливих змін законодавства про Національне антикорупційне бюро України, що може поставити під загрозу співпрацю України з МВФ.

Про це йдеться у листі голови місії МВФ в Україні Рона ван Родена, який є у розпорядженні "Європейської правди".

 Цей лист був адресований двом заступникам голови Офісу президента – Юлії Ковалів, яка відповідає за економічний напрямок, та Андрію Смирнову, який займається правоохоронними органами. Причиною написання листа стали "запропоновані зміни до законодавства, які розширять підстави для звільнення голови НАБУ, включивши до них рішення суду про адміністративне корупційне правопорушення".

На думку Родена, такі зміни стануть шкідливими для подальшої співпраці між Україною та МВФ, оскільки вони вплинуть на незалежність НАБУ.

"Як ви знаєте, інституційна незалежність НАБУ та його голови є критичними складовими його ефективності, і тому були важливими елементами попередніх програм МВФ. Будь-які законодавчі зміни, які звужують незалежність НАБУ, будуть сприйняті як відмова від попередніх антикорупційних зобов’язань і потребуватимуть коригування будь-якої нової програми ", - пояснив він.

Занепокоєння у МВФ викликають два законопроєкти – 3133 та 3180, які пропонують внести зміни до закону про НАБУ і додати до причин звільнення очільника правоохоронного органу рішення суду про корупційне правопорушення. Таким чином вони дозволять звільнити Артема Ситника із посади директора НАБУ. Законопроєкт 3133 вже пройшов комітет, який рекомендував ухвалити його у першому читанні.

Роден рекомендує ОП вплинути на процес ухвалення такого документу, оскільки він може зупинити чинну співпрацю між Україною та МВФ. "Може бути корисним донести занепокоєність до спікера парламенту", - зазначає він. Водночас очільник місії МВФ в Україні також нагадав, що вже попереджав Банкову тиждень тому щодо неприпустимості змін до законодавства про НАБУ.

Нагадаємо, Україна планує отримати від Міжнародного валютного фонду (МВФ) у 2020 році два транші по 1,75 млрд доларів на загальну суму 3,5 млрд доларів. Цю суму МВФ перекаже Україні після затвердження Радою директорів фонду. Це станеться, коли Рада ухвалить банківський закон, який не дозволить повернути на ринок збанкрутілі або націоналізовані банки. Другу умову – відкриття ринку землі – Україна вже виконала.

Україна вже найближчим часом може отримати перший транш від МВФ

Україна вже найближчим часом може отримати перший транш від МВФ

Повʼязані теми:

Наступна публікація