Заручники карантину: тисячі людей екіпажів круїзних лайнерів понад 40 днів не можуть зійти на берег

Заручники карантину: тисячі людей екіпажів круїзних лайнерів понад 40 днів не можуть зійти на берег

Серед таких заручників сотні українців.

На круїзних лайнерах застрягли тисячі членів екіпажу, яким влада не дозволяє зійти на берег через карантинні заходи. Серед таких заручників сотні українців, у такій ситуації опинилась українка Валентина, яка мала піврічний контракт з компанією NCL і на лайнері Norwegian Epic працювала круїзи – Майамі, Багамські острови, Карибський басейн.

Як розповіла ТСН.ua сестра Валентини Ольга, коли почався карантин, 43 дні тому туристів дозволили висадити на Багамах, але екіпажу заборонили спускатись на берег. Екіпаж цього лайнера – це близько 2,5 тисячі людей. Відтоді вони змінюють порти, але зійти на землю так і не можуть. Неможливо навіть пересісти на інший корабель у межах порту, лише дозволено завантажити судно необхідними харчами та засобами. Тривалий час лайнер простояв у порту Майамі, українці з екіпажу навіть реєструвались на евакуаційний рейс 26 квітня, однак влада США так і не дозволила їм зійти на берег.

Три дні тому компанія, яка має щонайменше сім таких лайнерів з екіпажами-"бранцями" почала перегрупування людей з метою вивезти їх до інших країн і там, імовірно, їм нададуть можливість покинути судно та повернутись додому. Компанія має власний острів, на якому і відбуваються нині перегрупування. Так, Валентину разом з іншими моряками-європейцями перемістили на судно Norwegian Star, яке три дні тому вийшло до Англії. При цьому контракти людям анулювали. Британських берегів Norwegian Star має дістатись за 12-14 днів, чи буде можливість зійти на берег – наразі не відомо. Випадків заражень коронавірусом на цих лайнерах не зафіксовано.

Сестра Ольга писала запит до українського МЗС, чи можуть дипломати вплинути на ситуацію, відповіді поки чекає. Загалом, каже Ольга, тільки на лайнерах цієї компанії перебуває близько тисячі українців.

Компанія NCL наразі скасувала круїзи до кінця червня, а від першого липня сподіваються відновити туристичні рейси, дотримуючись необхідних безпекових норм.

Нагадаємо, в такій самій ситуації опинились ще 250 українців - вони застрягли у відкритому океані поблизу Маямі і через карантин не можуть повернутися до України. Не можуть і вийти на берег, бо працювали на Багамах, тому американських віз у них немає. Усі вони — працівники круїзного лайнера Carnival Elation.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація