Новини

Степанов “підсунув” на підпис Шмигалю сфальсифікований документ, що стосується медичної реформи – Устінова

Степанов “підсунув” на підпис Шмигалю сфальсифікований документ, що стосується медичної реформи – Устінова

27 травня на засіданні уряду міністр охорони здоров’я Максим Степанов зачитав під стенограму документ про підписання договорім між двома київськими лікарнями другої ланки і Національною службою здоров’я, але потім оприлюднив документ з іншим текстом як схвалений урядом.

Про це пише народний депутат “Голосу” Олександра Устінова у блозі на “Українській правді”.

Устінова вказує, що Степанов фактично підклав прем’єрміністру Денису Шмигалю на підпис інший документ.

“Різниця кардинальна, мало того – коштуватиме українцям-пацієнтам немалих сум”, – зазначила депутат.

Устінова нагадала, що з 1 квітня українські лікарні другої ланки (комунальні та деякі приватні) мали перейти на нову систему оплати “за послугу”. Для цього було потрібно пройти процедуру автономізації, підключитися до електронної системи та підписати договір з НСЗУ.

Всі комунальні заклади, окрім двох столичних, ці умови виконали. Йдеться про “Центр мікрохірургії ока” та “Київський міський центр репродуктивної та перинатальної медицини”.

Степанов на засіданні уряду зачитав проєкт змін до постанови № 391. За цими змінами, уряд готовий зробити виняток для двох медичних закладів, зобов’язує НСЗУ укласти з ними договори та до кінця року їх автономізувати.

Але у документі, який потім надіслав МОЗ з підписом Шмигаля, йдеться не просто про укладення договору з двома неавтономізованими лікарнями, а й про те, що медичні послуги, за які платитиме держава, будуть так само платними.

“Тобто спочатку за пацієнта за послугу гроші перераховуватиме держава в рамках нової системи, де “гроші йдуть за пацієнтом”, а потім за цю ж послугу можна буде взяти гроші і у самого пацієнта, бо вона внесена до переліку “платних послуг”, – пояснила Устінова.

Вона додала, що керівником “Київського міського центру репродуктивної та перинатальної медицини” є Вячеслав Камінський, колишній головний акушер-гінеколог МОЗу часів Раїси Богатирьової, а “Центр мікрохірургії ока” очолює Любов Денисюк. І Камінський, і Денисюк при невеликих офіційних зарплатах вказують у деклараціях будинки та земельні ділянки.

Раніше повідомлялося, що Степанов не захотів ухвалювати жодного з трьох кандидатів на посаду голови НСЗУ.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitterTelegram та Instagram.