"Я не можу дихати": у Парижі через масові протести проти расизму поліція застосувала сльозогінний газ

"Я не можу дихати": у Парижі через масові протести проти расизму поліція застосувала сльозогінний газ

Фото: Associated Press

Мирні протести перетворилися на заворушення.

Увечері вівторка, 2 червня, у Парижі близько 20 тисяч демонстрантів попри заборону вийшли на протести проти расизму та свавілля правоохоронців

Спершу мирний мітинг згодом переріс у заворушення, а полісмени застосували сльозогінний газ. Про це повідомляють Le Monde та France 24.

Протест розпочався на околиці французької столиці поблизу будівлі суду. Серед іншого, мітингувальники вимагали правосуддя у справі темношкірого француза Адами Траоре, який помер у 2016-му році невдовзі після арешту. Обставини його смерті досі розслідують, а дехто почав порівнювати його історію із загибеллю Джорджа Флойда під час затримання у Міннеаполісі (США). 

Адвокати підсудних полісменів запевняють, що справи Флойда та Траоре "не мають нічого спільного між собою", тоді як родичі француза стверджують, що той помер від задухи через прийом поліцейських, а останнім, що він сказав, було: "Я не можу дихати". 

Зазначається, що через пандемію COVID-19 у Франції досі діє заборона на будь-які зібрання у кількості понад 10 осіб, а тому акція була заборонена. Попри це, за даними місцевих видань, мітинг привернув увагу парижан у Мережі та швидко став масовим.  

Аби розігнати демонстрантів, правоохоронці застосували сльозогінний газ. А ті почали кидати у напрямку полісменів пляшки, а також будувати барикади. Під час сутичок спалахнули дві невеликі пожежі. За даними журналістів, серед мітингувальників були й представники "жовтих жилетів". 

Зазначається, що схожі акції відбулися й в інших містах Франції. 

Раніше у Мережі розповсюдили відео, на якому поліцейський застосовує задушливий прийом проти затриманого афроамериканця Джорджа Флойда: коп тиснув йому коліном на шию. Незабаром Флойд вже не рухався. Чоловікові викликали "швидку", проте до лікарні він не дожив.

Офіцера, а також трьох його колег, звільнили. Люди звинуватили правоохоронців у свавіллі та вийшли на протести: спершу в Міннеаполісі, а згодом й в інших містах США. Нині підтримати американців виходять мітингувальники у різних куточках світу. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація