$39.47 €42.18
menu closed
menu open
weather +9 Київ

"Центренерго" майже цілковито замінило вугілля держшахт газом Коломойського – ЗМІ

"Центренерго" майже цілковито замінило вугілля держшахт газом Коломойського – ЗМІ Улітку 2019 року в держкомпанії "Центренерго" призначили новий менеджмент, який пов'язують із групою "Приват"
Фото: reform.energy

Відбулося зниження витрат газового вугілля у 2,2–2,5 раза, порахували журналісти агентства ExPro, проаналізувавши дані Міністерства енергетики. Раніше "Центренерго" почало купувати й використовувати на теплоелектростанціях газ компанії "Юнайтед Енерджі", яку пов'язують із бізнесменом Ігорем Коломойським.

Теплоелектростанції ПАТ "Центренерго", які почали купувати газ у компанії Ігоря Коломойського, протягом останніх чотирьох тижнів знизили споживання вугілля в середньому у 2,5 раза – до 7,3 тис. тонн на добу. Про це повідомляє агентство ExPro з посиланням на дані Міністерства енергетики.

На початку травня – 4-го і 5 числа – загальні витрати газового вугілля Зміївської, Трипільської та Вуглегірської ТЕС, що входять у "Центренерго", становили 13,8 тис. тонн і 16,1 тис. тонн на добу, а протягом перших двох днів червня цей показник уже становить 5,4 тис. тонн і 7,3 тис. тонн на добу, отже, відбулося зниження витрат газового вугілля у 2,2–2,5 раза, порахували журналісти.

Улітку 2019 року в держкомпанії "Центренерго" призначили новий менеджмент, який пов'язують із групою "Приват" Ігоря Коломойського, писала "Економічна правда".

Державне "Центренерго" почало постачати за заниженими цінами електроенергію на підприємства групи "Приват" – Нікопольський і Запорізький завод феросплавів, "Дніпроазот", а також трейдеру "Юнайтед Енерджі".

У серпні минулого року портал enkorr повідомляв, що компанія "Центренерго" підписала договір на постачання вугілля з Росії на 400 млн грн із ТОВ "Нафта Форс", засновник і директор якої має безпосередній стосунок до діяльності групи "Приват" Коломойського. Структури з орбіти Коломойського відвантажували на "Центренерго" вугілля по 3165 грн за тонну, що вдвічі більше від ринкової ціни на той момент – 1741 грн за тонну.

За підсумками 2019-го збитки держкомпанії становили 2,5 млрд грн, хоча 2018 рік компанія закінчила з 1,4 млрд грн прибутку.

У середині травня тимчасова виконувачка обов'язків міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець розкритикувала дії ПАТ "Центренерго", яке почало купувати й використовувати на теплоелектростанціях газ компанії "Юнайтед Енерджі" замість вугілля українських шахт, писав портал Oilpoint.

Президент України Володимир Зеленський 20 травня заявив, що "Центренерго" готується до приватизації. "Багато чого говорять про "Центренерго". Воно буде готуватися теж до приватизації. Фонд держмайна цим займається. У них є чіткий план", – сказав глава держави.

Як повідомили журналісти Bihus.info, Коломойський "сховав" весь адміністративний персонал офісу державної компанії "Центренерго" після того, як держава спробувала повернути контроль над підприємством. Журналісти знайшли компанію в лісі, а дорогу до неї перегородив трактор. Виявилося, що компанію вивезли в санаторій, який обслуговував її працівників. Зовні територія схожа на базу відпочинку, однак по периметру її обтягнуто колючим дротом і обставлено протитанковими барикадами.