#

Битва за Ірпінь: як «слуги» не можуть поділити «бандитське Чикаго» Карплюка

07.08.2020 08:04
Битва за Ірпінь: як «слуги» не можуть поділити «бандитське Чикаго» Карплюка
Володимир Карплюк

Групи впливу в президентській партії досі не визначилися з одним з найбільш ласих земельних шматків в столичному регіоні – Ірпенем. Чому так сталося, і хто претендує на крісло очільника цієї громади, читайте в матеріалі «Моєї Київщини»

Два роки минуло з моменту добровільного звільнення з посади мера Ірпеня Володимира Карплюка. На той момент – володаря десятків кримінальних проваджень щодо себе та свого оточення, пов’язаних з різноманітними земельними та фінансовими аферами в Приірпінні. Щоправда, погрозливі слова тодішнього генпрокурора Юрія Луценка про «бандитське Чикаго» так і залишилися словами – жодна справа не досягла результату.

Власне, Карплюку звільнення дало змогу спокійно продовжувати керувати процесом. Але вже за лаштунками. Далі спочатку Анастасія Попсуй, потім Андрій Литвинов, а пізніше – Олександр Маркушин були виконуючими обов’язків мера міста. Останнього, за інформацією «Моєї Київщини», планують висунути від кишенькової партії Карплюка «Нові обличчя» на мери. Абсолютно залежна фігура – Маркушин, який досить тривалий час очолював «Ірпіньводоканал» – міг би розраховувати на перемогу, якби, по-перше, у його патрона не почалися проблеми з фінансами (подейкують, силовики все ж таки добряче прижали «тіньового» хазяїна Ірпеня). По-друге, посунути Карплюка вирішили топові політсили, які теж сподіваються підім’яти золоту ірпінську землю під себе.

До речі, одним з головних конкурентів буде колишній перший заступник Карплюка – Дмитро Христюк. У 2015 році він очолив виборчий список партії ексмера Ірпеня Володимира Карплюка «Нові обличчя» до Київської обласної ради. Після програшу партії на виборах в область Христюк переміг в Ірпені, потрапивши до місцевої ради як перший номер в списку партії. Зараз він активно готується до висунення від «Європейської солідарності».

Попри низку корупційних скандалів – зокрема, варто згадати хоча б історію з «мертвими душами», коли через небіжчика виводилися мільйони коштів громади Ірпеня – колишній соратник мера має серйозне лобі партії експрезидента Петра Порошенка. Справа в тому, що його нинішня дружина – нардепка Вікторія Сюмар – працює в штабі у ЄС.

Попри тривале «зникнення» свого чоловіка з інформполя (Христюк явно побоювався того, що правоохоронні органи згадають йому «звитяги» в Ірпені), Сюмар поставила задачу за будь-яку ціну затягнути Христюка в крісло мера. Окрім реноме (пані Сюмар вважає себе сильною політтехнологесою), тут є й інший важливий момент: як розповіли «Моїй Київщині» джерела в ЄС, там всерйоз подумають змінити обласне керівництво партії. Сюмар як представниця команди нинішнього голови виборчого штабу «Євросолідарності», екссекретаря РНБО Олександра Турчинова, всерйоз розраховує посилити свій вплив на Київський обласний партійний осередок.

Утім, її планам може серйозно завадити партія нинішнього президента Володимира Зеленського – «Слуга народу». Після того, як минулого місяця голова обласного осередку Олександр Дубінський публічно представив кандидатом від СН мера Бучі Анатолія Федорука, в сусідньому Ірпені заговорили про високу ймовірність експансії з боку бучанського володаря.

Кум Карплюка – Федорук – давно розсварився зі своїм родичом, і виношує плани йому помститися. Власне, абсолютно не дивно, що молодший політичний і фінансовий компаньйон Федорука – власник бучанського телеканалу «Погляд» та інтернет-провайдера «Бест» Олексій Зіневич наприкінці липня заявив про те, що він візьме участь в виборах в Ірпені. Як розповіли нашому виданню джерела в Бучанській мерії, Зіневича хотіли висувати в Ірпені від «Слуги народу». Тим паче, лояльний Федорук начебто домовився про це з Дубінським. До того ж Зіневича, за інформацією ЗМІ, пов’язують родинні стосунки з ексмером Ірпеня Володимиром Скаржинським – кумом прем’єра-втікача Миколи Азарова.

Але тут найшла коса на камінь – проти кандидатури Зіневича кулуарно виступає ірпінський нардеп-мажоритарник з тої ж «Слуги народу» Олександр Горобець, який на відміну від Дубінського, що представляє на Київщині інтереси Коломойського, має відношення до так званої групи «митників Калетника», фронтменом якої вважається ексдепутат Київської облради Володимир Коваль, чия донька – Ольга Коваль – очолювала обласний осередок СН до того, як цю посаду отримав Дубінський.

Щоправда, у Зіневича є запасний аеродром – «Батьківщина», яка останнім часом набирає людей в свої ряди. Зокрема, і тих персонажів, які раніше перебували в команді Карплюка. Йдеться, зокрема, про ірпінського забудовника Андрія Страховського, який після виходу наприкінці минулого року з «Нових облич», тепер усіляко демонструє свою лояльність до «Батьківщини» і, схоже, планує йти до міськради від «біло-сердечних». Власне, це – яскраве свідчення серйозного послаблення «Нових облич» і особисто Карплюка, який поступово втрачає контроль над ситуацією в місті.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Микола Тицький