Трамп повернув мита на алюміній з Канади, Оттава пообіцяла вжити контрзаходів

Трамп повернув мита на алюміній з Канади, Оттава пообіцяла вжити контрзаходів

В Мінторгівлі США заявляють про істотне зростання канадського імпорту алюмінію після рішення про зняття тарифів в середині 2019 року.

Трамп повернув мита на алюміній з Канади, Оттава пообіцяла вжити контрзаходів
фото www.flickr.com/photos/victorkovshevny/33523763975

Президент Дональд Трамп сказав, що в четвер він підписав документ про повторне введення 10%-их мит на імпорт алюмінію з Канади, дія яких була призупинена більше року тому.

«Канада, як зазвичай, використовувала нас в своїх інтересах, – цитує Трампа телеканал CNBC. –  Алюмінієвий бізнес був знищений Канадою. Дуже несправедливо по відношенню до нас».

Оголошення було зроблено трохи більше ніж через місяць після того, як набула чинності Угода між США, Мексикою та Канадою – торговий пакт, який замінив Північноамериканську угоду про вільну торгівлю (NAFTA).

У тексті заяви Трампа йдеться, що міністр торгівлі Уілбур Росс поінформував президента про те, що канадський імпорт алюмінію «істотно виріс» протягом декількох місяців після рішення про зняття тарифів в середині 2019 року.

«З огляду на надану міністром інформацію я визначив, що заходи, узгоджені з Канадою, не пропонують ефективних альтернативних засобів для усунення загрози порушення нашої національної безпеки в результаті імпорту алюмінію з Канади, – йдеться в заяві. Таким чином, я вирішив, що необхідно і доцільно повторно ввести 10% -е мито на імпорт канадського алюмінію.

Згідно з умовами угоди про припинення дії тарифів між Трампом і прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, обидві країни погодилися не вводити тарифи на алюміній і сталь, якщо тільки «значне зростання» експорту з одного боку не загрожує внутрішнім ринкам.

Два найбільші виробники алюмінію в США, Century Aluminium і Magnitude 7 Metals, стверджують, що такий стрибок відбувся, і тому ціни на алюміній почали падати. Однак, крім цих двох виробників, більш широкий альянс алюмінієвої промисловості виступає проти мит, стверджуючи, що вони будуть трохи вищими, ніж податок на виробників.

Офіс торгового представника США заявив в заяві, що після припинення дії тарифів на алюміній «імпорт з Канади продукту, на який припадає найбільша частка канадського експорту алюмінію в США, перевищив історичний рівень». В USTR заявили, що зростання «в останні місяці посилилося, незважаючи на скорочення попиту в США».

Трамп також пообіцяв повернути американські робочі місця і заводи, «використовуючи всі наявні інструменти, включаючи тарифи».

«Я люблю правильно виставлені мита, тому що вони змушують недобросовісних конкурентів з-за кордону робити все, що ви від них хочете», – сказав президент США.

Уряд Канади вважає необґрунтованим і неприйнятним рішення адміністрації США про введення мит в розмірі 10% на імпорт канадського алюмінію і прийме контрзаходи.

«Оголошення США про введення тарифів на деяку канадську алюмінієву продукцію з посиланням на міркування національної безпеки є необґрунтованим і неприйнятним, – наголошується в заяві заступника прем’єр-міністра країни Христі Фріланд. – Канадський алюміній не підриває національну безпеку США. Канадський алюміній зміцнює національну безпеку Сполучених Штатів і робить це десятиліттями завдяки безпрецедентній співпраці між нашими країнами».

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло