На Львівщині відкриють для екскурсій Тартаківський палац (ФОТО)

Новини 07 Серпня, 2020 1 882

Тартаківський палац/Фото: БФ “Спадщина.UA

15 серпня пам’ятку 19-століття вперше підсвітять

На Львівщині пропонують незвичні екскурсії пам’яткою 19-го століття – у Тартаківському палаці.

Як пише «Четверта студія», організатори повідомили, що 15 серпня у Тартаківському палаці Благодійний фонд “Спадщина.UA” урочисто відкриває сезон (с. Тартаків, Сокальського району, територія Тартаківського палацу. Початок о 18.00).

«Костюмовані дійства у стилі того часу. Фотозони, локальні смаколики, розваги для дітей і фортепіанний джазовий концерт – усе це чекає вас 15 серпня у Тартаківському палаці, де Благодійний фонд “Спадщина.UA” урочисто відкриває сезон, – повідомляють організатори.

“Щовихідних впродовж цілого місяця у нас, в Тартакові Сокальського району, триватимуть дводенні тури, костюмовані дійства, фотосесії, концерти та багато іншого. Кожної суботи та неділі кожен охочий зі Львова, Сокаля та навколишніх сіл зможе повернутись в епоху вишуканих вбрань, елегантних інтер’єрів та нашої багатої історії”, – зазначила Ганна Гаврилів, голова БФ “Спадщина.UA”.

Програма на 15 серпня передбачає від 18:00 цікаві екскурсії, можливість поласувати місцевою кухнею, розваги для дітей та фортепіанний міні-концерт відомого львівського джазового піаніста Макса Лана.

Музикант обіцяє виконати “Прості п’єси для фортепіано” з власного альбому та композиції з нового проекту Lan4, який він нещодавно заснував з одним із кращих бас-гітаристів України Андрієм Арнаутовим.

Кульмінацією вечора стане перше увімкнення освітлення Тартаківського палацу, яке вдалося реалізувати та змонтувати цьогоріч.

А наостанок, для тих, кому додому не захочеться, – нічний перегляд фільму під відкритим небом.

За інформацією організаторів, «не менш захопливим буде і другий день свята. Спеціально до відкриття сезону у Тартакові оновили експозицію кімнати Урбанських. Усе в стилі епохи 19-го століття. Впродовж другого дня, 16 серпня, на території палацу діятиме ярмарок, на якому свої вироби ручної роботи представлять талановиті майстрині з “Країни hend made”. Це картини, ляльки-мотанки, намиста та забавки».

До організації дводенного дійства найбільше долучилися команда тартаківських активістів, локальна громада, БФ   “Спадщина.UA”, БФ “Софос” (Sophos Charity Fund), які є партнерами Всеукраїнської мережі ОГС GOHeritage!”

Фінансову допомогу волонтерам надали Національний Фонд на підтримку демократії (NED), в межах проєкту “Агенство з розвитку: підвищення громадської участі у збереженні та використанні потенціалу спадщини місцевих громад”.

“Ми також щиро вдячні нашому безцінному історику Оксані Лобко, розробнику освітлення палацу – Lightforum Сергію Жаглову та всім, хто підтримував нас, навіть добрим словом. Проєкт освітлення реалізований у межах мікропроєкту Львівської обласної ради, на засадах співфінансування ЛОР, Татаківської сільської ради та “Спадщина.UA”. Це тільки початок відродження палацу в Тартакові. І я дуже тішуся, що разом з цим триває крутий процес єднання громади. Ми разом ростемо, вчимося, долаємо перешкоди. І я вірю – нам усе вдасться”, – каже Ганна Гаврилів.

“Спадщина.UA” заопікувалася Тартаківським палацом у лютому 2019-го під час написання гранту для Українського культурного фонду. Справжній поштовх і віру у відродження пам’ятки дала резиденція “Тартаків і Тартак”, у якій участь взяв фронтмен гурту Сашко Положинський. Наразі  “Спадщина.UA” працює над тим, щоб взяти об’єкт в концесію.

Коментарі

Позначки: , ,