Іпотека допоможе ринку нерухомості після карантину Назад

Іпотека допоможе ринку нерухомості після карантину

Експерти будівельної галузі вважають, що розвиток іпотечного кредитування в Україні стане одним з головних позитивних факторів для старту ринку нерухомості після карантину.

Саме іпотечне кредитування фахівці називають одним з позитивних факторів, які можуть допомогти розігріти ринок. На відміну від сусідніх держав, в Україні її обсяги незначні – за даними Конфедерації будівельників України, тільки 7% угод на ринку нерухомості проходили із залученням кредитних коштів. Про це повідомляє Обозреватель.

«На мою думку, одним із драйверів зростання будівництва може стати іпотека. Не секрет, що вартість житла зростає і воно стає все більш недоступним для пересічного громадянина. У той же час, житловий фонд потребує негайного оновлення, адже більше 50% населення живуть в старому фонді, який дуже дорогий в експлуатації. Є механізми зниження ставки для іпотеки шляхом прийняття законів, які захистять кредиторів та покупців, а також шляхом державного стимулювання і компенсації. А ще – цільові програми для малозабезпечених верств населення. Це більше питання пріоритетів влади, ніж економічне питання», – розповідає директор «Українського клубу нерухомості» (URE-club) Ольга Соловій.

Так, президент Будівельної палати України Петро Шилюк стверджує, що за розрахунками експертів, якщо ставки кредитування знизяться до 10% річних, то орієнтовно 200 тис. осіб скористаються іпотекою і додатково витратять 80 млрд грн. Будівельна галузь отримає додаткові інвестиції, обсяги робіт можуть зрости на 30-40%.

«Для того, щоб іпотека дійсно стала доступною, держава повинна створити відповідні умови і забезпечити додаткові гарантії. Термін кредитування повинен бути не менше 15-20 років, а ставка 2-3% річних, перший внесок – від 15%. Держава має компенсувати різницю процентної ставки по іпотеку банкам, щоб запустити процес, а НБУ – лібералізувати політику резервування. Як тільки іпотечне кредитування набере обертів, державні інвестиції повернуться у вигляді сплати податків, нових робочих місць, зростання бізнес-активності», – пояснює директор компанії «Інтергал-Буд» Анна Лаєвська.

Керівник проєктів Perfect Group Олексій Коваль вважає, що житловий сегмент більше впирається на споживчий попит. Якщо в США або Європі людина може зібрати на перший внесок 10%, решту 90% віддавати по 1 000 доларів у місяць протягом наступних 30 років, у нас треба відразу мати 90-100% суми, або близько до цього. На його думку, запуск іпотеки може радикально змінити ситуацію – але тоді, коли вона буде видаватися навіть не під 10%, а під 4-5%. Але і 10% на старті значно поліпшать стан справ.

Прокоментуйте першим

Додати коментар до статті