До волинського храму повернулися викрадені церковні реліквії, одній з них – понад 200 років

07.08.2020, 15:55
Культура
До волинського храму повернулися викрадені церковні реліквії, одній з них – понад 200 років - фото 1
Поліцейські передали настоятелю пограбованого торік храму в селі Смолява Горохівського району Волинської області три цінні ікони.

Про це повідомляє пресслужба ГУНП у Волинській області, передає "Еспресо. Захід".

Церкву села Смолява Горохівського району обікрали ще минулого року: зловмисники незаконно проникли у храм та викрали три писані на дереві ікони, одній з яких – понад 200 років.

У травні цього року крадіїв, які організували бізнес на антикваріаті, знайшли і затримали поліцейські Тернопільщини. Трьом членам організованої злочинної групи оголосили підозру, а викрадене, близько шестисот церковних реліквій, з храмів Волинської, Тернопільської, Вінницької та Одеської областей вилучили та вже повертають церквам.

Зокрема, 6 серпня працівники Горохівського відділу поліції передали настоятелю храму села Смолява віднайдені ікони.
Настоятель храму отець Андрій розповів, що ці ікони писані ще на дереві і були придбані дуже давно, одній з них вже понад 200 років.

"Наші місцеві мешканці похилого віку стверджують, що про цю ікону розповідали їх батьки, а реліквії встановили ще їх діди та прадіди. Для парафіян вони мають дуже велику історичну цінність", – каже настоятель.

Він зазначив, що ніхто вже й не сподівався, що образи повернуть, і для громади велика радість, що ікони знайшлися.

Злочинну групу, яка складалася з 7 осіб, Тернопільські оперативники викрилина початку травня. Підозрювані впродовж 2018-2020 років викрадали цінні ікони з церков та монастирів, інформацію про які шукали в соцмережах та довідкових виданнях. Під час проведених тоді обшуків виявили близько шестисот предметів сакрального мистецтва, серед яких понад 450 цінних ікон, датованих 17-19 століттями.