Необхідність впровадження нових стандартів виникла після прориву дамби на руднику компанії Vale в січні 2019 року

Найбільші гірничодобувні компанії світу домовилися про те, що дотримуватимуться нових правил, що стосуються конфлікту інтересів у перевірці дамб хвостосховищ. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на The Wall Street Journal.

Нові стандарти впроваджені в рамках Міжнародної ради з гірничої справи й металів (ICMM). Організація об’єднує понад двадцять провідних гірничодобувних компаній, включаючи Anglo American, Barrick Gold, BHP, Glencore, Rio Tinto, Sumitomo Metal Mining, Xstrata.

Ці стандарти спрямовані на усунення потенційних конфліктів інтересів. Зокрема, тепер незалежні аудитори та перевіряльні комісії, яких наймають для перевірки безпеки конструкцій, не повинні брати участі в проектуванні, будівництві та експлуатації гребель.

Водночас ці правила не є зобов’язуючими. Крім того, в них не міститься рекомендацій щодо заборони такого типу дамб, що зруйнувалася в Бразилії. Вони дешевші в будівництві, але критики вважають їх нестабільними.

Необхідність впровадження нових стандартів проявилася після прориву дамби на руднику компанії Vale 25 січня 2019 року, внаслідок якого загинуло не менше 150 осіб. Перевірку дамби перед аварією здійснювала німецька TUV SUD, яка виступала для Vale водночас консультантом і інспекційною інстанцією і двічі видала їй сертифікат стабільності. Співробітники німецької компанії, а також Vale кілька місяців знали про небезпечний стан греблі. Однак TUV SUD видала сертифікат безпеки, побоюючись втратити контракти з Vale, одним з найбільших клієнтів.

Бразильська влада заявила, що конфлікт інтересів став однією з причин конструктивних дефектів, які призвели до обвалення греблі.

Як повідомляв GMK Center, аварія призвела до зростання цін на залізорудну сировину у світі та падіння видобутку Vale в 2019 році на 21,5%, до 301,97 млн ​​т. У першому півріччі 2020 року вже через коронавірус і зупинення видобувних потужностей Vale скоротила виробництво на 7% – до 127,2 млн т залізної руди. Однак компанія планує вийти на річний видобуток 400 млн т руди до 2022 року.