У Мінську затримали українських журналістів. Їх висилають з країни

журналісти

Автор фото, currenttime.tv

У столиці Білорусі затримали трьох журналістів телеканалу "Настоящее Время", які приїхали висвітлювати вибори. Двоє з них - українці. Згодом стало відомо, що їх висилають з країни.

Серед затриманих у Білорусі були Ірина Ромалійська, Іван Гребенюк. Вони - громадяни України. А також Юрій Баранюк - росіянин.

Як повідомили ВВС News Україна у МЗС, український консул в Мінську Руслан Семенченко контактував з місцевими правоохоронними органами, щоб з'ясувати причини затримання.

Про причини затримання точної інформації не було. Але, як повідомила згодом у своєму Facebook Ірина Ромалійська, ймовірно, що це пов'язано з їхньою роботою, а саме з ефіром, який вони робили напередодні.

Деякий час з журнаілстами не було зв'язку, їхні телефони не відповідали. Забрали журналістів з готелю. Вночі пані Ромалійська написала у Facebook, що з ними все гаразд і, що їх висилають в Одесу. При цьому забороняють в'їзд до Білорусі.

Ірина Ромалійська - ведуча інформаційної програми "Вечір".

Іван Гребенюк - український журналіст, який працює у Празі.

Юрій Баранюк - власний кореспондент телеканалу "Настоящее Время" у Санкт-Петербурзі.

Канал направив запити про затримання кореспондентів до МВС Білорусі.

"Настоящее время" — це міжнародний російськомовний телеканал з редакцією у Празі.

білорусь

Автор фото, Getty Images

Мітинги і затримання

9 серпня у Білорусі відбудуться президентські вибори. Вперше в сучасній історії країни вибори супроводжуються масовими протестами проти політики Олександра Лукашенка.

65-річний Олександр Лукашенко керує країною беззмінно вже майже 26 років.

Опозиція Білорусі протягом останніх тижнів виводить на протести десятки тисяч людей. Вони виступають за мирну зміну влади у країні.

білорусь

Автор фото, ВВС

Двоє потенційних кандидатів в президенти - Віктор Бабарика та Сергій Тихановський перебувають у СІЗО. Ще один кандидат Володимир Цепкало втік з країни.

Люди в багатьох містах Білорусі вийшли на вулиці 14 липня - після того, як Центрвиборчком відмовився зареєструвати кандидатами Віктора Бабарика ​та Валерія Цепкала.

Головною надією білоруської опозиції і конкуренткою Олександра Лукашенка на виборах стала Світлана Тихановська. Її чоловіка не пустили на вибори.

жінки

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Фотографія Тихановської з дружиною Цепкала Веронікою та координаторкою штабу Бабарика Марією Колесніковою стала символом передвиборчої боротьби проти президента Олександра Лукашенка

Кожен день в країні затримують блогерів, журналістів і активістів.

Журналісти повідомляють, що під час мітингів у Білорусі відключають інтернет. Багато іноземних ЗМІ не акредитували для роботи у день виборів.

Лукашенко всі звинувачення в утисках свободи слова заперечує.

Пропустити YouTube допис, 1
Дозволити контент Google YouTube?

Ця стаття містить контент, наданий Google YouTube. Ми питаємо про ваш дозвіл перед завантаженням, тому що сайт може використовувати файли cookie та інші технології. Ви можете ознайомитися з політикою щодо файлів cookie Google YouTube i політикою конфіденційності, перш ніж надати дозвіл. Щоб переглянути цей контент, виберіть "Прийняти та продовжити".

Увага: інші сайти можуть містити рекламу

Кінець YouTube допису, 1

Хочете отримувати найважливіші новини в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram або Viber!