«Загроза нацбезпеці»: Литва відправила ноту через завантаження ядерного палива на БілАЕС

«Загроза нацбезпеці»: Литва відправила ноту через завантаження ядерного палива на БілАЕС

Литва закликає Білорусь припинити запуск АЕС, поки не будуть виконані рекомендації стрес-тестів ЄС

«Загроза нацбезпеці»: Литва відправила ноту через завантаження ядерного палива на БілАЕС
фото Белапан

МЗС Литви відправило у посольство Білорусі ноту протесту, в якій рішуче засудило дії країни щодо початку завантаження ядерного палива на БілАЕС, повідомляється на сайті відомства, на яке посилається tut.by.

У документі сказано, що дії Білорусі щодо реалізації проекту АЕС (генеральний підрядник – російський «Росатом») порушили принципи відкритості, прозорості та добросусідства, а діяльність АЕС поблизу литовської столиці становить безпосередню загрозу національній безпеці, навколишньому середовищу та населенню Литви через невирішені проблеми ядерної безпеки.

Литва закликає Білорусь припинити запуск АЕС, поки не будуть виконані рекомендації стрес-тестів ЄС, і співпрацювати з міжнародними організаціями для забезпечення необхідної ядерної безпеки і захисту.

6 серпня міністр закордонних справ Лінас Лінкявічюс поговорив по телефону з Верховним представником Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозепом Боррелем про майбутній запуск АЕС в Білорусі. Лінас Лінкявічюс підкреслив, що Литва розраховує на активну участь інститутів ЄС. Питання про БілАЕС також обговорювалося з міністром закордонних справ Польщі Яцеком Чапутовічем.

Між тим 7 серпня на першому блоці БелАЕС почалося завантаження ядерного палива. В активну зону реактора завантажена перша тепловиділяюча збірка (ТВЗ) зі свіжим ядерним паливом. До кінця місяця послідовно будуть завантажені 163 тепловиділяючі збірки.

Після завантаження палива реактор буде виведено на мінімально контрольований рівень (1% потужності), з проведенням відповідних досліджень. З цього моменту реактор набуває статусу ядерної енергетичної установки. Після підтвердження надійності і безпеки почнеться етап енергетичного пуску, в ході якого блок вперше буде включений в енергетичну мережу.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло