Головна » Технології / Новини » У Мінцифри презентували плани щодо розвитку оптичного інтернету

У Мінцифри презентували плани щодо розвитку оптичного Інтернету та обговорили їх із галуззю. Щоб забезпечити 95% сільського населення технічною можливістю підключитись до Інтернету зі швидкістю не менше 100 Мбіт/с, а це одна з цілей Мінцифри, необхідна тісна співпраця державних органів, операторів, вендорів, місцевої влади.




Заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку цифрової інфраструктури, Олександр Шелест, та керівник експертної групи з розвитку фіксованого широкосмугового Інтернету, Андрій Набок, презентували результати дослідження покриття населених пунктів України волоконно-оптичними мережами та проєкт Національної стратегії розвитку широкосмугового інтернету в Україні.

Дослідження покриття

Йшлося про методику визначення покриття населених пунктів волоконно-оптичними мережами, бачення Мінцифри щодо забезпечення покриття волоконно-оптичними мережами в сільській місцевості та підключення закладів соціальної інфраструктури, можливі джерела фінансування та терміни.

Нагадаємо, що Міністерство цифрової трансформації вперше в історії України провело детальне дослідження наявності доступу населення до високошвидкісного фіксованого інтернету. Мінцифри змінило підходи до статистичного збору інформації, використавши технологічні методи перевірки інформації — спідтести.

Ознайомитися з результатами дослідження наявності доступу населення до високошвидкісного фіксованого інтернету можна на порталі відкритих даних. Мапу покриття волоконно-оптичними мережами можна знайти за посиланням. Заходьте, перевіряйте, шукайте свої міста та села на карті та переконайтесь у достовірності даних. Якщо знайдете неточності або бажаєте доповнити інформацію – залишайте коментарі під картою.

Згідно з даними, усі міста мають волоконно-оптичні мережі, часто навіть кількох операторів. Однак понад 17 тисяч сіл не можуть сьогодні використовувати сучасні технології. Близько 65% сіл не покрито якісним ШСД.

Інформація дослідження Мінцифри може бути корисною для операторів. Адже вони отримали змогу дізнатись про потенційно привабливі для свого бізнесу населені пункти, що досі не покриті оптоволоконними мережами. Дані цього дослідження Мінцифри використало для створення Національної стратегії розвитку широкосмугового доступу (ШСД), яку представники галузі та державні органи вже отримали для ознайомлення.

Подальші кроки щодо розвитку оптичного Інтернету

Головним інструментом надання мешканцям сільської місцевості можливості користуватись оптичним Інтернетом Мінцифри бачить в активному розвитку мереж провайдерами через знання про вільні «не зайняті» села, а також через державне замовлення підключення соціальних об’єктів. У планах Мінцифри до 2024 року — 95% закладів соціальної інфраструктури мають користуватись високошвидкісним Інтернетом.

Спільно з іншими державними органами було визначено соціальні об’єкти в селах, які мають бути підключені до якісного Інтернету. І це закріплено в Державній стратегії регіонального розвитку на 7 років, яку розробив Мінрегіон за участі Мінцифри. Цей документ днями був ухвалений Урядом. Адже, на думку Мінцифри, розвиток Інтернету в регіонах повинен відбуватись у тісній співпраці з місцевою владою, ОТГ. Саме вони повинні замовляти підключення таких послуг.

Важливо, що населені пункти, соціальні об’єкти в яких підключатимуться до оптичного Інтернету державним коштом, стають комерційно привабливими для провайдерів. До того ж фахівці Мінцифри впевнені, що високої якості обслуговування можна досягти тільки за наявності конкуренції. У планах, щоб у майбутньому в більшості населених пунктів надавали послуги як мінімум два провайдери.

Якщо Ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.
Поділитися:
Правила коментування

Вітаємо Вас на сайті Pingvin Pro. Ми докладаємо всіх зусиль, аби переконатися, що коментарі наших статей вільні від тролінгу, спаму та образ. Саме тому, на нашому сайті включена премодерація коментарів. Будь ласка, ознайомтеся з кількома правилами коментування.

  1. Перш за все, коментування відбувається через сторонній сервіс Disqus. Модератори сайту не несуть відповідальність за дії сервісу.
  2. На сайті ввімкнена премодерація. Тому ваш коментар може з’явитися не одразу. Нам теж інколи треба спати.
  3. Будьте ввічливими – ми не заохочуємо на сайті грубість та образи. Пам’ятайте, що слова мають вплив на людей! Саме тому, модератори сайту залишають за собою право не публікувати той чи інший коментар.
  4. Будь-які образи, відкриті чи завуальовані, у бік команди сайту, конкретного автора чи інших коментаторів, одразу видаляються. Агресивний коментатор може бути забанений без попереджень і пояснень з боку адміністрації сайту.
  5. Якщо вас забанили – на це були причини. Ми не пояснюємо причин ані тут, ані через інші канали зв’язку з редакторами сайту.
  6. Коментарі, які містять посилання на сторонні сайти чи ресурси можуть бути видалені без попереджень. Ми не рекламний майданчик для інших ресурсів.
  7. Якщо Ви виявили коментар, який порушує правила нашого сайту, обов’язково позначте його як спам – модератори цінують Вашу підтримку.

Підтримати сайт

Buy Me a Coffee

Схожі новини

Програмне забезпечення

SoftwareOne – перехід бізнесу до цифрових рішень

Кожен з власників бізнесу мріє, щоб його справа постійно вдосконалювалася та розвивалася. Без впровадження технологічних рішень зробити це вкрай складно. Для пошуку рішень щодо вдосконалення та осучаснення роботи варто звернутися до компанії SoftwareOne в Україні. Відповідальні власники бізнесу завжди помічають, коли темпи розвитку уповільнюються. Це може бути як тимчасове явище, так і небезпечний сигнал. Тому […]


Пристрої

Нові горизонти літньої зйомки: Квадрокоптер DJI Mavic 3 Fly More Combo

Квадрокоптер DJI Mavic 3 Fly More Combo – це високотехнологічний дрон, який поєднує в собі передові функції та зручний дизайн. Цей комплект включає в себе квадрокоптер Mavic 3, а також додаткові аксесуари, які роблять його використання ще зручнішим та більш функціональним. Підписуйтесь на наш Telegram-канал Основні технічні характеристики квадрокоптера DJI Mavic 3 Fly More Combo […]


Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: