Володимир Зеленський ветував закон про продовження мораторію на стягнення майна за валютними позиками. У той же час, президент надав свої пропозиції.

Про це повідомляє сайт Ради.

Зеленський звернув увагу, що закон суперечить низці положень українського законодавства і Конституції. Крім того, за словами президента, наявність мораторію жодним чином не стимулює валютних позичальників шукати шляхи порозуміння із кредитними установами та банками.

Крім того, закон у такому вигляді стримує можливість відновлення темпів іпотечного кредитування в Україні, підкреслив президент.

На підставі цього Зеленський запропонував продовжити дію норм Кодексу про банкрутство, які стосуються врегулювання валютних кредитів на півтора року (за нинішнім законодавством термін дії цих положень закінчується у жовтні 2020 року).

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Окрім цього, президент запропонував заборонити вилучати у позичальників житло, як обʼєкт іпотеки, якщо:

✅житло використовується як місце постійного проживання позичальника, або є об’єктом незавершеного житлового будівництва, за умови, що у позичальника у власності немає іншого житла;
✅житло придбавалося за кредитні кошти і кредитний договір забороняє реєстрацію місця проживання позичальника у цьому житлі;
✅загальна площа такого житла не перевищує 140 кв. м для квартири та 250 кв. м для житлового будинку.

При цьому, Зеленський також пропонує заборонити стягувати з позичальника інше майно, якщо після продажу предмета іпотеки або предмета застави недостатньо коштів для погашення усього кредиту. Також президент пропонує заборонити банкам та кредитним установам відступати іншим установам або особам права вимоги до позичальника.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо,українцям пояснили, чи потрібна "прописка" для іпотеки

Як повідомляв портал Знай.ua, будуть забирати майно за борги – Тимошенко розкрила наміри МВФ

Також Знай.ua писав, у киян можуть відібрати квартири через борги за комуналку