1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

Найвисокогірніша антивовча електрична огорожа в Україні знаходиться на Закарпатті

18.08.2020 15:41 Суспільство ВАЖЛИВО

Електрична огорожа для відлякування вовків встановлена на полонині Шумнєска на Рахівщині — близько 1300 метрів над рівнем моря.

Електрична огорожа для відлякування вовків встановлена на полонині Шумнєска на Рахівщині — близько 1300 метрів над рівнем моря.

Встановили її цього липня експерти WWF-Україна і тепер вона захищатиме отару вівчаря Василя Муханюка. Разом з іншими пастухами він опікується трьома сотнями овець, біля яких має чимало роботи: щодня пасти та доїти, а потім займатися виготовленням бриндзі, інформує Заголовок.

Щоб захистити своїх тварин пан Василь тримає пастуших собак породи алабай, які розмірами не менші вовка. Та попри безстрашність його алабаїв, вовкам часто вдавалось забрати вівцю чи дві. Тепер, завдяки огорожі, хижакам доведеться шукати харч у лісі.

Цікавий факт. Пастуші собаки часто нагадують овець. Це ще один спосіб відлякати вовків. Коли вони нападають на отару, собаки, які вільно гуляють поміж овець, зненацька починають гавкати та захищати своїх підопічних. Вовка це збиває з пантелику і він ще довго пам’ятає цей негативний досвід.

За принципом негативного досвіду діє і електрична огорожа — вона легенько б’є хижака струмом, який його не травмує, але залишає неприємні спогади.

Нагадаємо про автомобілі та намети на полонині: як збирають яфини на Тячівщині (ФОТО)

Читайте на ГК:Закарпаття зустрічає свого Героя: кортеж із тілом воїна їде до рідного села (ФОТО)
Читайте на ГК:Горіли житлові будинки і надвірні споруди: на Закарпатті вогонь наробив лиха людям (ФОТО)
Читайте на ГК:Патрульний збив велосипедиста: подробиці смертельної ДТП на Закарпатті (ФОТО)
Цей матеріал також доступний на таких мовах:Російська