Новини

Червоних ліній для Путіна не існує, він може піти на все: Порошенко про загрози для Білорусі

Червоних ліній для Путіна не існує, він може піти на все: Порошенко про загрози для Білорусі

Кремль може скористатись політичною дестабілізацією у Білорусі, через те, що у 2014 році зробив це з Україною, анексувавши Крим та розв’язавши війну на Донбасі. Тому перш за все Білорусь потребує захисту від агресивного зовнішнього тиску.

Про це п’ятий президент України, лідер партії “Європейська Солідарність” Петро Порошенко сказав в інтерв’ю міжнародному телеканалу “Настоящее время”, який є спільним медіапроєктом Радіо “Свобода” та “Голосу Америки”.

“Позиція, яка є надзвичайно важливою зараз – це захистити Білорусь від спроби впливу на ті процеси, які відбуваються в країні, спроби впливу ззовні. В першу чергу не допустити впливу з боку Російської Федерації. Ми говоримо не тільки про якесь військове втручання, про яке сьогодні не говорить лише лінивий. Я думаю, що білоруси не приймуть таку атаку на їхній суверенітет, на державну незалежність. Попри те, що постійно приходить інформація про пересування частин Росгвардії, особового складу, автомобілів, бронетранспортерів. Я дуже сподіваюся і молюся, щоб цього не відбулося”, – зазначив Порошенко.

“Є певні безпекові виклики. Наприклад, дуже відома ситуація з вагнерівцями. Що таке вагнерівці – мені як п’ятому Президенту і Верховному Головнокомандувачу Збройних Сил України дуже добре відомо, бо у 2014-му році російські найманці тисячами заходили в Україну, розстрілюючи мирне населення, застосовуючи зброю. Де-факто до підтягування в серпні 2014-го року регулярних ЗСУ Російської Федерації, в тому числі російські десантники були нашими воїнами захоплені в полон і представлені світу. На сьогодні ці інструменти у зовнішній політиці Росії є надзвичайно небезпечними не лише для України. Вони небезпечні для Сирії, Лівії, Африки й практика показує, що вони можуть бути небезпечні й для Білорусі”, – наголосив п’ятий президент України.

“У 2014 році Путін продемонстрував дуже широкий спектр своїх безвідповідальних дій, коли він розпочав надзвичайно небезпечну не лише для України анексію Криму й агресію на Сході. Це було надзвичайно небезпечно для ситуації глобальної безпеки у світі, коли країна – постійний член РБ ООН своїми безвідповідальними діями зруйнувала всю повоєнну систему глобальної безпеки у світі, зруйнувала передбачувану ситуацію для самої Росії. Бо були вкрадені й перспектива росту, і напрямки демократичного розвитку, і зроблено неможливою участь Росії у Великій сімці”, – нагадав Порошенко.

“Далі пішли терористичні атаки за участю та за наказом, як зараз виявляється, керівництва Росії проти MH 17, накази на обстріли української землі з російської території не лише ЗСУ, а й цивільних”, – зазначив Петро Порошенко.

За словами Порошенка, криваві уроки анексії Криму й агресії на Донбасі, та висока ціна, яку Росія заплатила і ще заплатить за абсолютно безвідповідальні дії, мали б зупинити Путіна від подальших агресивних планів.

“Але на сьогодні червоних ліній для Путіна не існує. Він може піти на все”, – застерігає Порошенко.

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За оголошеними ЦВК попередніми результатами, чинний президент Олександр Лукашенко набирає 80,23%, в опозиційного кандидата Світлани Тихановської – 9,90% голосів.

Пізніше у відповідь на результати виборів в Білорусі розпочались масові протести, які жорстоко придушували силовики.

14 серпня ЦВК Білорусі оголосила офіційні результати виборів президента, згідно з якими Олександр Лукашенко набрав понад 80% голосів.

16 серпня Лукашенко телефоном знову звернувся до президента Росії з проханням у разі загострення протестів спільно реагувати в рамках Генерального договору про колективну безпеку (ОДКБ).

17 серпня Лукашенко допустив, що у країні можуть відбутися нові президентські вибори, але для цього треба міняти конституцію.

Європарламент оголосив Олександра Лукашенка персоною нон грата.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitter, Telegram та Instagram.