Новини

Тихановська закликала Євросоюз не визнавати результати виборів у Білорусі

Тихановська закликала Євросоюз не визнавати результати виборів у Білорусі

Опозиційна кандидатка у президенти Білорусі Світлана Тихановська звернулася із закликом до європейських лідерів не визнавати результати президентських виборів у країні, які відбулись 9 серпня.

“Я закликаю вас не визнавати результати сфальсифікованих виборів”, – сказала вона у відеозверненні.

“Щоб сприяти мирну передачу влади в моїй країні, я ініціювала створення Національної координаційної ради Білорусі, яка очолить процес мирної передачі влади через діалог”, – додала вона.

За словами Тихановської, Координаційна рада негайно ініціює проведення нових чесних і демократичних президентських виборів під міжнародним спостереженням.

Вона також закликала лідерів країн Європи “поважати принципи міжнародного права, суверенітет Білорусі і вибір білоруського народу”.

Наразі Тихановська перебуває у Литві. Її звернення опубліковано напередодні запланованого на 19 серпня екстреного саміту Європейського Союзу щодо ситуації у Білорусі.

Як повідомлялось, зовнішньополітична служба Європейського Союзу почала розробку списку санкцій проти керівництва Білорусі.

Я ГОТОВА СТАТИ НАЦІОНАЛЬНИМ ЛІДЕРОМ – ТИХАНОВСЬКА ЗРОБИЛА ГУЧНУ ЗАЯВУ

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За оголошеними ЦВК попередніми результатами, чинний президент Олександр Лукашенко набирає 80,23%, в опозиційного кандидата Світлани Тихановської – 9,90% голосів.

Пізніше у відповідь на результати виборів в Білорусі розпочались масові протести, які жорстоко придушували силовики.

14 серпня ЦВК Білорусі оголосила офіційні результати виборів президента, згідно з якими Олександр Лукашенко набрав понад 80% голосів.

16 серпня Лукашенко телефоном знову звернувся до президента Росії з проханням у разі загострення протестів спільно реагувати в рамках Генерального договору про колективну безпеку (ОДКБ).

17 серпня Лукашенко допустив, що у країні можуть відбутися нові президентські вибори, але для цього треба міняти конституцію.

Європарламент оголосив Олександра Лукашенка персоною нон грата.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitter, Telegram та Instagram.