$ 38.08 € 41.49 zł 9.64
+10° Київ +18° Варшава +7° Вашингтон

Парку не буде: Київ втратив ділянку для облаштування на Олімпійській

Ольга Коваль 19 Серпня 2020 10:26
Парку не буде: Київ втратив ділянку для облаштування на Олімпійській

Компанія «Гарден Сіті» відсудила у Києва ділянку землі біля станції метро «Олімпійська», де збиралися облаштувати парк.

У 2005 році ділянку в 0,47 гектара на вулиці Антоновича віддали в оренду фірмі «Т.М.М.», повідомляє видання «Наші гроші». Раніше там було занедбане трамвайне депо, а фірма збиралася побудувати торгово-розважальний центр і житловий комплекс. Ось тільки коли почали копати фундамент, виявилося, що внизу проходить підземна притока річки Либідь і котлован затопило. На території утворилося озеро, будівництво скасували, а ділянка залишилася на довгий час покинутою.



У січні 2020 року в КМДА зареєстрували проект викупу ділянки і створення на ній громадського парку. Проект отримав схвалення Всесвітнього фонду дикої природи (WWF International). Береги озера збиралися «оживити», територію облагородити, а сам парк назвати Либідь. Але суд розпорядився інакше.

«Т.М.М.» продовжили оренду до 2015 року, але в 2013 році орендарем стала компанія «Гарден Сіті». У КМДА заявили, що відбулося це шляхом внесення змін до початкового договору і в вересні 2015 року термін оренди закінчився. Продовжувати оренду в «Гарден Сіті» не намагалися аж до лютого 2018 року, коли вже було пізно.

Суд встав на сторону «Гарден Сіті», заявивши, оскільки договір поновили в 2013 році, то і п'ять років оренди відраховуються з того моменту. А це означає, що в момент, коли компанія подала запит на продовження оренди в 2018 році (і не отримала по ньому відмови), «Гарден Сіті» законно користувалися ділянкою і справно платили на неї податок. Рішенням суду договір був продовжений, а місто залишилося без нового парку.

Державна архітектурно-будівна інспекція заборонила будівництво житлового комплексу Tourbillon у Протасовому яру, але у вересні 2019 Окружний адміністративний суд Києва скасував цю заборону. Організація «Захистимо Протасів Яр» заявила, що подаватиме апеляцію.

У грудні 2019 КМДА оскаржила дозвіл на будівництво житлового комплексу у Протасовому Яру, повідомив заступник мера Києва Максим Бахматов. За його словами, КМДА хоче створити в місті аналог «Централ Парку» у Нью-Йорку, який охоплюватиме територію Протасового Яру.

Київрада скасувала землевідвід під забудову зелених зон Протасового Яру. На цій території планують створити регіональний ландшафтний парк.