Депутатам нинішнього скликання майже за рік роботи у парламенті держава компенсувала понад 30 мільйонів гривень на оренду житла в Києві. Загалом відшодування, яке в середньому складає майже 20 тисяч гривень на місяць, отримали близько 170 парламентаріїв. Як ми виявили, нерідко бюджетні кошти на оренду житла отримувати депутати, які вказують у деклараціях нерухомість у Києві чи на його околицях, тож формально не потребують допомоги від держави. Також нерідко компенсацію отримують народні обранці з мільйонними доходами та заощадженнями, що є сумнівним з моральної точки зору.

Про це ідеться у матеріалі «Слідства.Інфо» «VIP-квартиранти: як депутати живуть у столиці за рахунок держави»

Ми з’ясували, що компенсації отримували чи отримують представники всіх семи парламентських фракцій та груп, а також позафракційні депутати. Однак 75% із тих, хто отримує відшкодування — представники фракції «Слуга народу». «Житлову» компенсацію з бюджету отримувала половина «слуг», на яких припадає майже 23 мільйони гривень компенсації.

Серед них, зокрема, є депутати, які вказують у деклараціях нерухомість у Києві чи на його околицях. Вона належить їхнім близьким родичам, або перебуває у них в безкоштовному користуванні. Тобто, формально ці парламентарії не потребують житла в столиці, а відтак і компенсації на його оренду.

До прикладу, депутат «Слуги народу» Андрій Клочко за оренду житла у столиці отримав майже 80 тисяч гривень компенсації. Водночас він народився й прописаний у Києві. Родичі його та його дружини вже багато років володіють двома квартирами у столиці на 75 та 65 квадратних метрів. Утім, депутат вирішив орендувати ще одну квартиру в Києві на 101 кв. м. за державні гроші.

Андрій Клочко пояснив «Слідству.Інфо», що винаймає житло, тому що у квартирах, якими володіють родичі, його сім’ї немає місця. А купувати власне житло начебто надто дорого: «Подивіться зараз на ті ціни, які виставляють за квартиру. В мене не було ніколи житла. Я не з тих людей, яким треба це житло купувати», — зауважує Клочко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народні депутати отримали шість мільйонів гривень компенсації за житло

Також серед отримувачів компенсації ми виявили чимало депутатів, які дійсно не мають житла у Києві, проте задекларували статки на десятки і навіть сотні мільйонів гривень. Формально вони мають право на цю компенсацію. Але тут вже питання етичне.

Зокрема, позафракційний депутат з Донеччини Сергій Магера, який раніше працював у структурі «Метінвест» Ріната Ахметова, у минулому році заробив 33 мільйони гривень. Ще 23 мільйони мав заощаджень готівкою. При цьому й він отримав компенсацію з держбюджету на оренду житла — майже 200 тисяч гривень. У своїй декларації політик не вказав, на що саме витрачав ці кошти. У розмові зі «Слідством.Інфо» він зауважив, що ці кошти йдуть на проживання в готелі «Київ».

На думку Сергія Магери, навіть при значних статках відшкодування від держави не зайве: «Я нічого не порушую. Я дуже багато кому допомагаю. Мені гроші не заважають», — каже він.

Зауважимо, що депутати попереднього скликання, які без потреби брали компенсацію, навіть потрапили в поле зору детективів Національного антикорупційного бюро. У 2018 році НАБУ почало розслідування щодо незаконної компенсації депутатам за житло. Кільком навіть оголосили підозри. Вже є в цих справах і обвинувальні вироки.

При аналізі звітів на сайті Ради ми виявили загалом кілька десятків випадків, які змушують сумніватися, чи дійсно усі депутати, які отримують компенсацію, мають на неї право, і чи дійсно їхній матеріальний стан виправдовує таку «субсидію». Детальніше про це читайте за посиланням.