Дніпропетровський науково-дослідний інститут судових експертиз Міністерства юстиції України встановив, що дія формули «Роттердам+» не призвела до збитків ні держави, ні споживачів електричної енергії.

Про це свідчить копія висновку судових експертів, оприлюднена адвокатом сторони захисту Артемом Трекке в інтерв'ю виданню «Обозреватель».

"За підсумком експертних досліджень не встановлено завдання збитків держави та/або споживачам та / або іншим суб'єктам господарювання в результаті прийняття НКРЕКП Постанова №289 від 3 березня 2016 р. (Про прийняття «Роттердам+» - прим.) з економічної точки зору і в розумінні чинного законодавства України", - йдеться у висновку Державного інституту судових експертиз.

Ця ж експертиза також підтвердила обґрунтованість включення у формулу логістичних витрат на доставку вугілля в Україну.

"Аналіз світового та українського ринку вугілля показує, що включення вартості фрахту з портів ARA в порт «Південний» і перевалки є обґрунтованою складовою цін на вугілля», - йдеться у висновку експертів.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

За висновком державних експертів, формула "Роттердам»" ніколи не передбачала, що вугілля має фізично поставлятися в Україну з порту Роттердам. Ставка фрахту, яка за формулою додавалася до індексу API 2, якраз покривала витрати на доставку вугілля з основних видобувних країн – США, ПАР, Колумбія – в Україну. Ці витрати завжди істотно вище, ніж за маршрутами їх перерахованих вище видобувних країн в регіон ARA.

"Дніпропетровський науково-дослідний інститут судових експертиз робить однозначний висновок-використання у формулі витрат на фрахт і перевалку з портів аrа є обґрунтованим незважаючи на те, що вугілля фактично звідти не їде», - підкреслив адвокат Трекке з посиланням на копію висновку інституту судових експертиз.

Експертиза також дійшла висновку, що формула «Роттердам+» в цілому сприяла створенню прозорого і єдиного підходу до ціноутворення на вугілля, а також зростанню обсягів видобутку вугілля в Україні і скорочення його імпорту.

Нагадаємо, 8 серпня 2020 р.закінчився термін досудового розслідування у справі «Роттердам +» і правоохоронці не змогли передати справу до суду.

Прокуратура пояснила рішення зупинити розслідування необхідністю отримати відповіді на запити про міжнародну правову допомогу. При цьому в постанові прокурора йдеться про запити, датовані в тому числі 2018 і 2019 р.

За інформацією адвокатів сторони захисту, справжньою причиною зупинки стала відсутність експертизи, яка підтвердила б припущення НАБУ про збитки від дії формули. 12 серпня інформацію про відсутність висновку експертизи про нанесення формулою збитків офіційно підтвердило НАБУ.

Раніше колишній заступник генпрокурора (2015-2016 рр.) Давид Саквалерідзе заявив, що у справі «Роттердам +» немає складу злочину, через що воно може розвалитися в суді.

У розслідуванні справи "Роттердам »" брали участь 15 детективів НАБУ і 7 прокурорів САП. Загальні витрати держбюджету на їх роботу склали 96 млн грн, за оцінками екс-голови НКРЕКУ Дмитра Вовка.

Формула "Роттердам »" діяла для розрахунку вартості вугілля при встановленні прогнозної оптової ціни електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 років. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен. Формула була скасована з 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії.

https://www.obozrevatel.com/economics/priostanovka-dela-rotterdam-advokat-obyasnil-chto-budet-dalshe.htm