Саміт ЄС домовився про санкції щодо Білорусі / фото REUTERS

Лідери країн - членів Європейського Союзу погодились застосувати санкції проти Білорусі у відповідь на фальсифікацію результатів президентських виборів і застосування насильства до протестувальників.

Про це президент Європейської Ради Шарль Мішель сказав на брифінгу за підсумками відеконференції керівництва 27 країн - членів ЄС.

"Євросоюз незабаром запровадить санкції проти значної кількості осіб, відповідальних за насильство, репресії і фальсифікацію виборів", - наголосив Мішель.

Президент Євроради заявив, що Євросоюз закликає владу Білорусі знайти мирний вихід із кризи шляхом припинення насильства і розпочати всебічний національний діалог.

За словами Мішеля, всі сторони, у тому числі треті країни, мають підтримати цей процес.

Читайте такожОфіційно: ЄС не визнаватиме результати виборів у Білорусі

Як зауважив президент Європейської Ради, Євросоюз повністю підтримує пропозицію ОБСЄ щодо започаткування діалогу і готовий допомогти.

Своєю чергою, президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що народ Білорусі прагне змін. Вона наголосила, що жителі Білорусі вийшли на мирні протести, а влада відповіла насильством, що не може бути прийнятним.

"Була одностайна підтримка роботи ЄС над санкціями проти відповідальних за те, що відбувається. Це будуть цілеспрямовані санкції проти конкретних осіб, без нанесення шкоди народу Білорусі. Європейська комісія готова підтримати це, і список людей, внесених для санкцій, має бути ухвалений якнайшвидше", - наголосила фон дер Ляєн.

Санкції проти Білорусі: позиція країн світу