На Львівщині масово поширюється новий небезпечний шкідник – самшитова вогнівка. Вона знищує декоративні кущі самшиту, після чого вони просто засихають і повернути їх до життя стає неможливо передає zaxid.net.

Вперше появу цього шкідника зафіксували у Львові у 2019 році, а цьогоріч його поширення набуло масового характеру по всій території області.

Самшитова вогнівка – вид метеликів. Їх гусениці живляться листками самшиту. Можуть з’їдати і деякі інші декоративні рослини – піроканти, бруслини Форчуна, які рідше трапляються в наших садах. За літо з’являються мінімум два покоління шкідника.

Гусениця самшитової вогнівки (фото Володимира Крамарця)


«Самшит має у листочках алкалоїди, які є отруйними для багатьох комах. Самшитова вогнівка навпаки з'їдає ці листочки, нагромаджує в собі алкалоїди, тому її гусениці не люблять птахи. Хоча є відомості, що її поїдають горобці та шпаки, але не настільки масово, як би нам того хотілося. Шкідник буквально обплітає кущі самшиту шовковими нитками. Більше того, коли вогнівка з’їдає все листя, починає гризти кору молодих пагонів, тобто навіть не дає шансів наступного року відновитися самшиту», – розповідає доцент кафедри лісівництва Національного лісотехнічного університету України.


Тим хто має рослини самшиту варто постійно тримати ці рослини під контролем та проводити обробку спеціальними препаратами декілька разів протягом сезону.

Для боротьби зі шкідником можна застосовувати такі препарати:

група синтетичні піретроїди – «Ціпервіт» (Ціперметрин), «Дельтаметрин»;
неонікотиноїди – «Актара» (Актор), «Конфідор-максі», «Оперкот Акро»;
авермектини – «Проклейм»;
двокомпонентний препарат – «Енжіо».

Нагадаємо, Знай повідомляв, що в Запоріжжі розквітло Авраамове дерево. Ця рослина дуже красиво, квітки яскраві і ароматні, а також воно дарує здоров'я людині.

Також Знай повідомляв, що у Львові розпустилася "квітка смерті" або гібіскус, який зараз можна зустріти в будинках українців.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Нещодавно Знай передавав, що в Карпатах зацвіли лісові лілії.