Перший президент України Леонід Кравчук і перший прем’єр країни Вітольд Фокін вперше офіційно взяли участь в переговорах Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі.

Про це в Facebook розповів член політичної підгрупи ТКГ, журналіст Сергій Гармаш.

“Закінчився звіт на Мінській ТКГ щодо роботи в політичній підгрупі. Чесно кажучи, йшов на нього з тривогою – сьогодні дебютував Леонід Макарович і після того, що він наговорив в різних своїх інтерв’ю, я чекав нехорошого. Але Кравчук приємно здивував”, – написав він .

Гармаш запропонував розділяти колишні заяви Кравчука від його сьогоднішніх дій на переговорах. Той, за словами журналіста, на засіданні зумів гідно вийти зі складної ситуації, що виникла.

“Швидше за все, щоб зірвати майбутню зустріч Нормандської четвірки на рівні зовнішньополітичних радників, та сторона, фактично, заблокувала переговори, ставлячи умовою скасування однієї з постанов ВР, яка, на її думку, порушує Мінські угоди. Вчора вони тупо, 4 години, повторювали одне і той же, не звертаючи уваги ні на які аргументи. Ми розмовляли зі стіною. Сьогодні повторилася та ж історія. Чесно кажучи, я б зірвався і пояснив їм юридичною мовою, чим постанова відрізняється від закону і т.д. А Макарич пройшов “між краплинами “. Він пообіцяв звернутися до Ради з проханням переглянути цю постанову, якщо переговори будуть розблоковані і він зможе проінформувати депутатів про плідну роботу делегації”, – розповів журналіст.

Тепер Росії, вважає Гармаш, буде складно зірвати зустріч радників глав “нормандської четвірки”.

“Загалом, на мій погляд, дебют Кравчука в делегації дуже вдалий. І вже сьогодні, на другий день його занурення в реальний Мінський процес, мені здається, його погляди на спілкування з тією стороною стали більш реалістичними”, – додав він.

У коментарях у Гармаша запитали про те, що робив на засіданні ТКГ Вітольд Фокін.

“Фокін сьогодні мовчав. Принаймні на політичній підгрупі. По інших – не знаю”, – відповів журналіст.