Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Дебют Леоніда Кравчука на Мінських перемовинах: пройшов «між краплинами»

На засіданні Тристоронньої контактної групи (ТКГ) в Мінську 18 серпня очільник української делегації Леонід Кравчук пообіцяв представникам так званих «ДНР» і «ЛНР» звернутися до Верховної Ради щодо перегляду постанови, яка начебто порушує Мінські домовленості. Утім станеться це лише тоді, коли перемовини в Мінському форматі будуть розблоковані.

Про це повідомив член української делегації в Мінську, представник тимчасово окупованої території Донецької області Сергій Гармаш.

Що це взагалі означає?

Як пояснив Гармаш, представники «ЛНР» і «ДНР» протягом чотирьох годин блокували засідання ТКГ, відмовляючись продовжувати перемовини до скасування постанови Верховної Ради. На його думку, такими діями бойовики намагаються « зірвати прийдешню зустріч Нормандської четвірки на рівні зовнішньополітичних радників ».

Про яку саме постанову йдеться, Гармаш не сказав, пояснивши це тим, що робота ТКГ досі триває. І відзначив, що в цій ситуації Кравчук як голова української делегації « пройшов "між краплинами" ».

«Він пообіцяв звернутися до Ради з проханням переглянути цю постанову, якщо перемовини будуть розблоковані й він зможе проінформувати депутатів про плідну роботу делегації. Нічого конкретного, але тепер росіянам буде важче зірвати зустріч радників Нормандської четвірки», — зазначив Гармаш.

Він також додав, що оцінює дебют Кравчука в делегації як « дуже вдалий »: « І вже сьогодні (19 серпня — ред.), на другий день його занурення в реальний Мінський процес, мені здається, його погляди на спілкування з тією стороною стали більш реалістичними ».

Що це за зустріч Нормандської четвірки, яку Росія начебто хоче зірвати?

Схоже, йдеться про один із рівнів Мінського процесу — переговори на рівні зовнішньополітичних радників.

Наприкінці липня з'явилися повідомлення, що заступник голови адміністрації президента РФ Дмитро Козак повідомив очільнику Офісу президента України Андрію Єрмаку про припинення їхніх прямих переговорів. Утім насправді у зверненні Козака йшлося радше про неефективність чинних перемовин у цьому форматі, а не його скасування взагалі.

А 19 серпня прессекретар російського президента Дмитро Пєсков повідомив інформагентству УНІАН, що підготовка до зустрічі Нормандської четвірки ведеться. Коли саме вона буде — поки невідомо.

А до чого тут Кравчук?

До 28 липня Тристоронню контактну групу очолював другий президент України Леонід Кучма, але він вирішив більше  не брати участь  у перемовинах у Мінську. Тоді йому почали шукати заміну.

Зеленський обрав 86-річного Кравчука на цю посаду. Перший президент пообіцяв «до останнього подиху» працювати над пришвидшенням миру на Донбасі.

Кравчук уже розповів про два компроміси, на які готовий піти. Перший — замість поняття «особливий статус Донбасу» хоче ввести « особливу систему управління ». Другий — створити  вільну економічну зону  в цих районах.

Крім того, він готовий почати перемовини з жителями окупованого Донбасу. Це стосується людей, які не управляли в самопроголошених республіках і не воювали на стороні бойовиків.